Протест пътни работници

Национален протест на пътните фирми ще се проведе между 16 и 17 часа днес в цялата страна въпреки снощните разговори с представители на правителството за спрените плащания, предаде БНР.

Държавата има предложение за решаване на казуса по договорите за текущо поддържане и ремонт на пътищата.

В ключови точки от пътната инфраструктура във всички области на страната пътните фирми ще демонстрират недоволството си. В столицата те ще се съберат пред Министерския съвет.

Според браншовата камара „Пътища“ отношението на държавата към действащите в резултат на обществени поръчки договори е абсурдно.

Председателят на Управителния съвет на камарата Стефан Чайков обясни мотивите за протеста.

„Да заостри вниманието на обществото, че се забавят някои процеси по подготовката на зимния период, че има забавяне по още други дейности в АПИ. Освен това не сме получавали от доста време пари, нито се позволява да се фактурират вече сертифицирани дейности“.

Браншовата камара „Пътища“ и държавата ще уточняват детайли от финансов и правен аспект. До четвъртък докладът от работната група трябва да бъде представен на служебния премиер Стефан Янев.

„Тази правна рамка гарантира цялата стойност на дължимите суми към пътно-строителния бранш. Държавата открито призна, че тези пари ни се дължат, 870 милиона са тези, които са фактурирани и сертифицирани, и има някакъв обем от средства, който е необходим за консервиране на вече започнатите ремонти“, каза Чайков.

Какво е важно за пътните фирми според него.

„Първо, да тръгне някакво разплащане, за да можем ефективно да се подготвим за зимата, и второ – да получим перспектива“.

На въпроса защо след като разговорите вървят напред ще остане протестът, Чайков каза: „Защото когато две страни преговарят и едната има възможност да засили позицията си е хубаво да го направи. Искаме да дадем яснота кои сме и колко сме, да няма двусмислие по темата.“

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!