Депутатите от „Обединени патриоти” в последния момент оттеглиха законопроекта си за партийните субсидии, който днес трябваше да влезе в пленарна зала.

Новото предложение на патриотите бе да се сложат  лимити на субсидията в размер на 6 милиона лева – два пъти размера на допустимото финансиране за парламентарните избори.

Така само две политически формации щяха да останат с намалена партийна субсидия – ГЕРБ и БСП (това са единствените две партии на българската политическа сцена, които имаха над 750 хиляди гласа на последните парламентарни избори).

Това накара анализатори да се зачудят дали предложението на „патриотите” е уточнено с Бойко Борисов и дали задачата не е да оставят БСП без пари.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обаче задочно отговори на този въпрос, мотивирайки решението си да оттеглят предложението засега.

„Сутринта имахме политически съвет с ръководството на ГЕРБ и НФСБ”, и ВМРО. Обсъдихме въпроса и по тяхна молба и настояваме решихме да изтеглим този законопроект и да го внесем в момента, в който получим едно по-широко съгласие и консенсус в Народното събрание. С други думи засега решихме да направим консултации с другите политически сили в парламента, за да може да не се превръща в говорилня толкова важна тема“, заяви още Симеонов.

Той обаче обясни пред журналистите какво е целяло предложението им.

„Нашето предложение беше да отпадне правото за финансиране от бизнес-субекти, юридически лица и еднолични търговци, както и да се ограничи максималният размер на субсидията до 6 млн. лева“, обясни още Симеонов.

Ще бъде потърсено и мнението на опозицията, стана още ясно от думите на Симеонов.

След като стана ясно, че заради грешка в изчисленията партиите са получавали много над 11 лева на глас, парламентът реши субсидията да стане 0 лева. Беше разрешено партиите да могат да получават външно финансиране.

Но при гласуването на бюджета за 2020г., след пълен хаос в залата (подробности за който може да прочетете ТУК) бе прието субсидията да е 8 лева на глас.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!