Протестни демонстрации пред посолствата на държавите от Европейския съюз у нас  организира Федерацията „Български пациентски форум“(БПФ)днес. Недоволството е провокирано от забраната, която по бюджетни причини спира възможността нови лекарства и медицински дейности да бъдат финансирани с публични средства през 2018 година.
Мораториумът е част  от проектопромените на Закона за бюджет на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г.. Очаква се до края на седмицата тези ограничения да бъдат гласувани на второ четене. Срещу здравните рестрикции се обяви и националният омбудсман Мая Маналова.
Федерацията  „Български пациентски форум“ вече алармира, че чисто финансовите ограничения не само застрашават живота и здравето на хората с хронични заболявания в България, но са нарушаване и на конституцията.

„Ние, като пациентска организация, искаме да дадем израз на ужаса си от действията на институциите в България, като направим символичен протест пред посолствата на европейските държави у нас – настояваме за среща с посланиците на Европа, за да обясним ситуацията, в която сме поставени”, обръща се председателят на федерацията Иван Димитров към представителствата на европейските държави у нас.

От организацията настояват за съдействие, за да може правата на българите като европейски граждани да бъдат защитени. Не получат ли българите тази защита, всички ще се превърнат в здравни имигранти, алармират пациентите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук