Пътят към Рилския манастир все още е затворен тъй като продължава укрепването на  подпорната стена, от която вчера падна огромен скален къс. Скалата е премахната, но след падането й стана ясно, че ремонтът в участъка не е завършен, а продължава.

На 29 декември премиерът Бойко Борисов написа във „Фейсбук“, че каквото е било обещано да се направи за Рилския манастир, вече e изпълнено.

“Искам тук да е като картичка, като дойдат хората да се поклонят на тази Света обител, да няма неизкусурено нещо“, заяви тогава министър-председателят.

 

Укрепителните дейности започнаха в края на юни и включваха възстановяване на пътната настилка по участъка.

Днес пътят обаче пак е затворен:

път Рилски манастир

От отпуснатите 6.5 млн. лв. за изграждането на 150-метрова джоб-стена, поставяне на предпазни мрежи, както и стоманена ограда върху самата стена с височина от 3 м, са усвоени малко под 4 милиона.

Затварянето на пътя доведе до извънреден брифинг на зам. министъра на Регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, изп. директор на „Автомагистрали“ ЕАД Стоян Беличев и инж. проф. Николай Жечев от катедра Геотехника към ВМГИ.

Въпросното срутище в края на декември беше лично инспектирано от премиера Борисов,  зам.-министър Нанков и кмета на Рила.

Днес Нанков заяви, че стената си е свършила работата.

„Стената предотврати много тежко компрометиране на целия участък, сумата от 6.5 млн. лева не е усвоена, проектът не е завършен, обмисляме последващи действия като преместване на участъка“, каза Николай Нанков.

Той допълни, че при това преовлажняване на участъка и геодинамичните процеси, не може да бъде трайно укрепен в рамките на този проект, а падналата вчера скала е била 30 тона.

Заместник-министър Нанков днес призна, че целият проект е струвал 6 милиона лева, но той все още не е изпълнен.

„В момента обаче премисляме последващи действия по отношение на премостване на пътния участък. Нито имаме приемателна комисия, нито имаме акт 15 – беше на етап извършване на строителни дейности. Този целият скат над 500 метра над нас при подобни геодинамични процеси, подобно преовлажняване, едва ли би могъл да бъде така трайно укрепен в рамките на този проект с този тип дейност. Премахвайки скалата, отваряме риск 600 метра оттук нагоре и целият скат да пропадне долу в дерето“, каза още Нанков.

 

Към този момент след консултации със специалистите не се препоръчва отваряне на движението през участъка. Ще могат да преминават само служители на Светата Рилска обител.

„През участъка ще преминават духовенството и обслужващия персонал на манастира, но само в светлата част на деня, а пътят няма да бъде оставян без наблюдение докато не се успокои ската“, обясни Стоян Беличев-изп. д-р на „Автомагистрали“.

Ако е била премахната падналата вчера скала, е щяло да се отключи свлачищен процес на 600 м. по-нагоре, обясни Нанков.

„Очакват се интензивни валежи до сряда, очакват се свлачищни процеси не само на този път, но и на много други места“, предупреди зам-.министър Нанков.

Според него се укрепват общо 92 свлачища по републиканската пътна мрежа в страната и като това по пътя за Рилския манастир не било нито от най-големите, нито от  най-сложните.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук