Безпаричен чешки сталинист получава финансова оферта за идейна кауза Така започва кореспонденция на „Ню Йорк таймс“, която разказва за сътрудничеството на Ладислав Касука, с Александър Усовски – роден в Беларус писател, агитиращ за руски национализъм и идеологически наемник в сенчестата битка за сърцата и умовете между Русия и Запада. Първоначално на Касука са предложени 300 евро за закупуване на знамена и други атрибути за протестен митинг в Прага срещу НАТО и прозападното правителство на Украйна. По-­късно идва оферта за 500 евро, с които Касука да закупи видеокамера, да заснеме протеста и да публикува видеото онлайн. Били се предложени също и други по-­малки суми.

„Беше малко необичайно, така че бях изненадан“, спомня си той в интервю пред „Ню Йорк таймс“, направено в пражки мол, където работи по поддръжката и охраната.

Героят на кореспонденцията решил, че заплащането било „за добра кауза“ – да се спре разширяването на НАТО и капиталистическия Запад върху бившите комунистически земи в Източна Европа – така че приел парите. Това станало през лятото на 2014 г. Последвали странни отношения, състоящи се в разгорещена комуникация в социалните мрежи за политика и общ паричен трансфер от 1500 евро.

Както може да се предположи, Касука е един от многобройните контакти, установени от Александър Усовски и финансирани от Москва в Централна и Източна Европа. В сравнение с предполагаемото руско вмешателство в президентските избори във Франция тази година и в Съединените щати м.г., дейността на Касука и подобни на него е несъществена.

Руската държава не плаща директно на хората като Касука, които нарича „пехотинците“ зад граница. Сътрудничеството на Касука с Усовски за пръв път излиза на бял свят заедно с тайни електронни писма, съобщения във Фейсбук и други данни, откраднати от украински хакери от компютъра на Усовски.

Проруските уебсайтове, за чието създаване е съдействал Усовски, са претърпели провал. Полският политик Матеуш Пискорски, с когото той е поддържал контакт, беше арестуван миналата година по подозрения за шпионаж в полза на Русия.

Всичко това обаче явно въобще не е обезкуражило Усовски, който продължил и в началото на тази година да оферира необуздани планове и подробни бюджети на потенциални поддръжници на Москва. „Ню Йорк таймс“ разказва как близки до Кремъл олигарси и структури финансират активисти на свободна практика в Източна Европа

Особено забележително е неговото взаимодействие с офиса на Константин Малофеев – националиста ­милиардер, който влезе в списъка на санкционираните от Запада прокремълски бизнесмени заради подкрепата му към проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Малофеев придоби репутация на кремълската версия на Джордж Сорос – унгарско­американския милиардер, към когото често се обръщат за помощ прозападните сили от Източна Европа. За разлика от Сорос обаче, богатите руснаци, поддържащи активисти зад граница, се стараят да държат в тайна своята роля и своите разходи. Това позволява и на Кремъл да запази дистанция.

По­-рано Малофеев твърдеше, че поддържа само хуманитарна дейност, а не провокиране на политически проблеми. Съдейки по откраднатата от украинските хакери кореспонденция, Малофеев първоначално е предоставил на Усовски 100 хиляди евро за финансиране на „подготвителния етап“ на работата му в Западна Европа, но след това охладил неговите амбиции и нереалистични планове.

След като получил отказ от Малфоеев, Усовски изпитва отчаяна нужда от финансиране. През март 2015 г. той казва на сътрудник на Малофеев, че негови „полски приятели“ се нуждаят от 292 700 евро, за да влязат в парламента. Той също така иска 10 000 евро за крайнодясната унгарска партия „Йобик“ и още 3 000 евро за неофашистка паравоенна група, наричаща се „Унгарски страж“.

Усовски е работил тясно с руските държавни медии, което гарантира, че дейността на активистите му в Чехия, Словакия и Полша получава обилно отразяване. Така например чешкият сталинист Касука се появява редовно в руските медии като коментатор на политическите събития в Чехия и по геополитически въпроси. Веднъж той каза пред чуждоезичната руска държавна телевизия RT, че САЩ може да хвърлят атомна бомба в Украйна и да обвинят Русия, че е създала повод за война. А малобройният протест, организиран от Касука в Прага, бе специално отразен от най­голямата руска телевизия „Първи канал“. „Това е тотално налудничаво.“Първи канал“ представя като сериозна новина протест на около десетина човека, повечето от които са готови за психиатрична клиника“, коментира базираният в Прага анализатор Роман Мика.

Сред източниците, от които Усовски търси подкрепа, е руският депутат хардлайнер Константин Затулин, както и Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ), оглавяван тогава от бившия офицер от разузнаването Леонид Решетников. Припомняме, че Решетинков стана известен в България с признанието си, че е бил предварително информиран лично от лидера на БСП Корнелия Нинова за издигането на настоящия президент ген. Румен Радев, на когото той възлага надежди да изиграе „забележителна роля“ по пътя на България извън ЕС и НАТО.

Преди време „Уолстрийт джърнал“ писа, позовавайки се на свои източници, че Решетников е предал на БСП стратегия за победа на балотажа на президентските избори, която била засечена от българските спецслужби. Останал без предишното щедро финансиране, Усовски се обръща към чешкия сталинист Ладислав Касука, виждайки в него нискобюджетен проект, който може да го задържи в играта.

Александър Усовски е отказал да даде интервю пред „Ню Йорк таймс“, освен ако не му бъде платено. В отговор на изпратени по имейла въпроси обаче той потвърждава, че компютърът му е бил хакнат и не е оспорил истинността на изтеклите съобщения и документи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!