По искане на управлението на Хонконг Пекин може да използва войските, разположени там, за да възстанови реда в автономния град, признаха от китайското военно министерство. Досега тази възможност бе отхвърляна, но явно идва на дневен ред след триседмични продемократични протести в бившата британска колония.

Китай във вторник предупреди САЩ и Великобритания да не се намесват в хонконгските въпроси, след като двете страни изразиха загриженост във връзка с действията на властите срещу демонстрантите.

Побоят срещу хонконгските протестиращи от тълпа заподозрени като гангстери в неделя задълбочи страховете за използването на неофициално наети мускули за защита на интересите на Китай. Най-малко 45 души са били хоспитализирани след сблъсъците в неделя.

Инцидентът предизвика критики както от Обединеното кралство, така и от САЩ, които изразиха загриженост относно ерозиращите свободи в града.

Пекин реагира гневно на изразената от представители на други правителства и чуждестранни служители солидарност с продемократичното движение в Хонконг.

„Китай няма да толерира каквито и да било чуждестранни сили, които се намесват в хонконгските въпроси, нито ще позволи на чуждестранни сили да разрушат Хонконг“, заяви говорителката на външното министерство Хуа Чунинг на редовен брифинг.

Тя посъветва Съединените щати „да дръпнат черните си ръце от Хонконг“ възможно най-бързо.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!