Марс

Измина по-малко от месец, откакто Perseverance на НАСА кацна на Марс, но през това време роувърът беше зает да тества инструмента си, да се движи и да прави невероятни снимки. Сега той започна своята научна мисия и бяха изпратени първите данни на Земята, съобщи „Ай Еф Ел Сайънс“.

Резултатите след кацането на Марс:

Първите резултати дойдоха от неговата невероятна камера SuperCam, нейният инструмент 5 в 1 за търсене на древен микробен живот, който Perseverance предприема. Първите измервания на 5,6-килограмовата камера включват наблюдения с инфрачервена и видима светлина на скали, осветени от Слънцето. Това включва и наблюдения с Раманов спектрометър. Марсоходът изстреля зелен лазер в скала, наречена Máaz, на 3,1 метра. Това възбужда химическите връзки в минерала и те могат да бъдат идентифицирани от инструмента SuperCam.

„Това е първият път, когато инструмент използва Раманова спектроскопия някъде другаде, освен на Земята!“,

каза Оливие Бейсак, директор на CNRS за научни изследвания в Института по минералогия „Physique des Matériaux et de Cosmochimie“ в Париж.

Рамановата спектроскопия включва инструменти, технологии и аксесоари с широко приложение. Тя представлява облъчване на вещество в твърдо, течно или газообразно състояние с поток от фотони със строго фиксирана енергия.

„Рамановата спектроскопия ще изиграе решаваща роля при характеризирането на минералите, за да получим по-задълбочена представа за геоложките условия, при които са се образували, и за откриване на потенциални органични и минерални молекули, които може да са били образувани от живи организми“,

каза Бейсак.

Какво е SuperCam?

SuperCam е съвместен продукт на Националната лаборатория в Лос Аламос (LANL) в Ню Мексико и консорциум от френски изследователски лаборатории под егидата на „Centre National d’Etudes Spatiales“ (CNES) и сега функционира на друга планета.

„Удивително е да видиш SuperCam да работи толкова добре на Марс“,

каза Роджър Уайънс, главният изследовател зад инструмента SuperCam на Perseverance от Националната лаборатория в Лос Аламос в Ню Мексико.

„Когато за първи път се размечтахме за този инструмент преди осем години, се притеснявахме, че сме твърде амбициозни. Сега е горе и работи прекрасно.“

SuperCam е не само лазер и инструмент за изследване на скали от разстояние. Уредът е проектиран също да идентифицира кои видове скали и почви могат да съдържат следи от минал микробен живот, той може да изучава атмосферата и дори да прецени дали марсианският прах може да представлява опасност за бъдещите човешки астронавти

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук