Аз съм малко скептичен, когато се казва, че заради текущата криза и пандемия всичко ще се промени. Това не е задължително да се случи. Всякакви неща са удряли човешките и социланите системи, не винаги всичко се е променяло. Няма абсолютно никаква причина заради пандемията процесите, които текат в нашата икономика, да спрат – например движението от ръчния труд – производството на облекла и мебели, към по-технологичния труд – на авточасти, които се произвеждат за Германия.

Това посочи икономистът Петър Ганев в деветата част на проекта „Времето на Европа“, реализиран от департамент „Политически науки“ към Нов български университет,  в който основна тема е съобщението на Европейската комисия за 27-и май, което се казва „Следващо поколение ЕС”. В деветата от 12-те части, която е под наслов „Време за инициатива“, политологът Антоний Гълъбов подпомага диалога между Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика, и доц. Красен Станчев, преподавател в Софийския университет ,,Св. Климент Охридски“ и бивш член на настоятелството на НБУ.

Патър Ганев разясни и каква може да бъде евентуалната вреда от европейските средства, насочени към бизнеса.

„Ако сега отидем в една община в България дори и преди тези пари да са влезли, всички големи проекти са финансирани с европейски средства. Абсолютно всички капиталови разходи основно са финансирани с европейски средства и поради фискалнта система, която имаме у нас, а тя е доста централизирана, общината зависи тотално от европейските пари, за да финансира всякакви публични инвестиции.”

Петър Ганев обясни, че предполага, че мерките за взимане на средствата, насочени към бизнеса, ще бъдат лесно достъпни.

„Това означава, че и бизнесът ще започне да става по подобие на общините – зависим от тези европейски средства. Тук обаче имаме проблем, тъй като тези пари могат да помогнат за постигането на дадени цели, но тази зависимост, когато се пренесе в бизнеса, създава и проблем.”

Същевременно Красен Станчев припомни някои от най-ефективните начини за стимулиране на икономиката:

„Последно, което трябва да се каже е, че въпреки цялата тази неяснота все пак има неща, които са също класически известни от азбуката на икономиката – тоест трябва да се правят неща, които в крайна сметка не влошават съществуващото положение. Второто нещо е, че трябва да се правят неща, за които е известно, че дават мултипликатор. Така например има проекти, които показват, че ако свържете Егейско с Балтийско море, вие ще спестите около 2 трилиона транспортни разходи за 10 години. Защо това не се прави, ами се раздават пари на калпак, аз не мога да разбера.”

Разговора гледайте във видео материала!

Припомняме, че ДЕБАТИ.бг е медиен партньор на проекта „Времето на Европа“, реализиран от департамент „Политически науки“ към Нов български университет, чиято цел е да предизвика дискусия между различни експерти по отношение на съобщението на Европейската комисия от 27-и май – „Следващо поколение ЕС”. В рамките на 7 седмици ДЕБАТИ.бг ще публикува по 2 материала всяка седмица.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук