Петър Илиев
На снимката: Петър Илиев

Номинираният за вицепремиер и вътрешен министър Петър Илиев от ИТН няма намерение да се оттегли. Това каза самият той пред Нова телевизия.

Според него „той е жертва на центровете на задкулисието и техните присъдружни медии“. Илиев каза, че никога не е виждал Делян Пеевски и неговата майка Ирена Кръстева. “Голям страх тресе кочината на задкулисието“, каза още той.

„Цялата медийна атака ме прави още по-решителен и целенасочен в това, което трябва да се свърши за държавата. През последните седмици лайтмотива на всички жълто-кафяви медии е, че Петър Илиев трябва да бъде унищожен. Не, той няма да бъде унищожен. Той произлиза от героичен род. Знам си пътя и го продължавам напред. Аз не съм член на „Има такъв народ“. Но аз съм със Слави Трифонов и екипа му от времето, в което организирахме референдума. Тогава аз организирах юридическата му страна. Имам не само поддръжката на Слави Трифонов, но имам неговата пълната подкрепа и мъжката му дума – както и на всички от ръководството на партията”, добави той.

На въпрос дали е имало разколебаване от негова страна за поста, той отговори:

„Разколебаване е дума, която не познавам. Кален съм в битки, имам много рани и белези. Това, в комбинация с характера ми очевидно създава голям проблем. Самооценявам се с всичките ми постижения и резултати, които съм постигнал. Не съм политик и не съм се венчал за властта. Прави се опит за медийното ми тричане преди да се кача на ринга.“

Той коментира и т.нар. „барбадоска връзка”.

„Аз съм почетен консул на Барбадос от много години. Да си почетен консул е почетна длъжност, това не е държавна служба.“

Илиев беше категоричен, че Барбадос не е офшорна зона.

„В моята практика, която е доста солидна, не съм видял в българския Търговки регистър фирма, която да има акционер или собственик фирма, регистрирана в Барбадос”, поясни номинираният за министър на вътрешните работи.

„Ангажиментът ми към Слави Трифонов е ангажимент на мъжката дума. Ще го изпълнявам до момента, в който мога да бъда полезен. За момента аз съм полезен за тях. И ще продължавам да правя това, в което съм добър, до момента, в който моята и тяхната линия съвпадат, а те съвпадат от много години”, коментира Петър Илиев.

На въпрос дали сам е писал книгата „Компетенциите на Народното събрание”, за която има три сигнала за плагиатство от доц. Наталия Киселова, Петър Илиев коментира:

„Стоя зад всяка дума в моята книга. Подарил съм я на членовете на Катедрата през 2015 г. С изненада разбрах в деня на връчване на мандата, че някой твърди, че има проблем с тази книга. Минали са 6 години. Законът в една правова държава казва, че ако някой има правен спор с някой друг – той се решава в съда”.

Той беше категоричен, че не е чел труда на доц. Киселова и не е запознат с него.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!