Петър Славов
на снимката: Петър Славов

ЦИК продължава да си прави оглушки за предписанията на закона за въвеждане на машинното гласуване въпреки че има и съдебно решение, което я задължава да започне работа по осигуряването му и това е направо невероятно за държава членка на ЕС, заяви в интервю за „Дебати.бг“ адвокатът Петър Славов, народен представител от 43-о народно събрание. Той поясни, че срещу ЦИК вече са водени няколко дела, но въпреки това тя продължава да привежда неоснователни оправдания и да спъва въвеждането на машинното гласуване.

„Всъщност това е вече четвъртото или петото дело, което водим срещу ЦИК и наистина е изумително упорството, с което тази комисия не просто не въвежда машинното и дистанционното гласуване, а практически упорито нарушава закона и не изпълнява Изборния кодекс – нещо, което аз просто не мога да си представя как е възможно и как може да се случва в една държава от ЕС. Вчера слушах някакви изумителни изявления от служител на ЦИК, мисля че говорителката на комисията, как в България, разбирате ли, често се променяли законите и затова те нямали как да ги изпълнят“ – каза Славов.

Той предупреди и че с бездействието си по отношение на машинното гласуване ЦИК поставя под заплаха и легитимността на средващите парламентарни избори, независимо дали са редовни или предсрочни:

„Вече мина повече от година от последните промени в Изборния кодекс, когато сегашните депутати записаха там, че ще се гласува само машинно, с изключение на най-малките секции. Т. е. ЦИК, не осигурявайки машини по сега действащия закон, на практика поставя под въпрос валидността на бадещия вот, тъй като няма алтернативен начин за гласуване и това са разпоредби, които сегашният парламент е приел. Това е действащият закон.“

Славов подчерта, че по закон организацията на избори е отговорност на ЦИК, а правителството има само помощна роля, така че не е основателно подхвърлянето на топката между Комисията и кабинета по темата кой трябва да закупи машините за гласуване. Според него ако ЦИК имаше доброто желание за действие, тя трябваше да е много по-активна в контактите си с правителството по темата за осигуряването на финансов ресурс и графици за осъществяване на доставката.

Цялото интервю с адв. Петър Славов можете да прочетете по-късно в „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!