Кирил Петков

Планът за възстановяване и устойчивост е предаден на ЕК, тя приветства новите промени. Това каза премиерът Кирил Петков в отговор на въпрос на Томислав Дончев от ГЕРБ – СДС кога България ще има одобрен План за възстановяване и устойчивост, споразумение за партньорство и одобрени оперативни програми.

„Отговорът на вашия въпрос, директно мога да кажа, че планът е предаден на ЕК в момента и тя го разглежда. Предаването отне доста сериозни промени в някои от секторните политики. Като пример мога да ви споделя сектор „Енергетика“. В момента, както знаете има огромна зависимост от руския газ. Едновременно с това имаме доста голяма зависимост в енергетиката в АЕЦ „Козлодуй“ и едновременно с това в момента в конфликта, който нараства между НАТО и Русия имаме доста голям риск от потенциални санкции. Едновременно с това в плана, който ние заварихме, имаше парогазова централа, която например дава зависимостта да се увеличи още повече от тези доставки и българската независимост в енергийно отношение беше намалена. Ние като едно ново правителство не може да приемем този тип зависимости и трябваше да преработим част от плана така, че да можем да имаме по-независима енергетика, по-зелена енергетика и всичко това успяхме да го направим за много къс период“, заяви още Кирил Петков.

Томислав Дончев заяви, че тук времето има огромно значение.

„Ако вие имате одобрен план днес, вие трябва да договаряте по 600 млн. на месец., защото крайният срок за договаряне е 2023 г. Второ, ако имате одобрен план и целия пакет оперативни програми и парите стигнат април месец, вие май месец, познавайки особеностите на инвестиционния процес, те ще са на разположение на крайния ползвател 2023 г. Последно. Радвам се, че имате изпратена нова версия на Плана за възстановяване и устойчивост. Не е чудесно, че никой от България не я е виждал. Съвсем друг е въпросът, че планът е пренаписван повече време, отколкото е написван“, заяви още Томислав Дончев.

Той призова планът да бъде направен достояние и на българските граждани.

Кирил Петков обясни, че ще има обществени обсъждания на плана. Според него е много по-добре да изчакаме още две-три седмици, отколкото да похарчим милиарди, които могат да променят бъдещото на България по ужасно грешен начин. Петков обърна внимание, че става въпрос за част от политиките, които са заварили, наследени от работата на ГЕРБ.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук