тунел „Железница“

Тунел „Железница“ по магистрала „Струма“ ще бъде завършен до средата на тази година. Започват дейностите по асфалтовите довършителни работи в тунела, но за да бъде пуснат той в експлоатация, трябва да се укрепят възникналите свлачищата от двете страни на тунела. Това заяви регионалният министър Гроздан Караджов на блицконтрол.

Министърът обясни, че за това ще е нужно да се укрепят свлачищата, които са от двете страни. Очаква се това да стане до края на годината.

„Първоначално през миналата година е бил разработен вариант за силово укрепване, но той не е подходящ за трайно решаване на проблема и затова се преустановила работата по него. Започнало е ново проектиране, което да реши трайно проблема на това свлачище, за да се направят укрепителните работи, за да се пусне участъкът от Благоевград до Симитли. Разработено е проектното решение и се очаква до края на годината да завърши и неговото укрепване“, каза Караджов.

Министърът разкри, че за Кресненското дефиле има три варианта. Три работни групи ще дадат отговор на въпроса по кой от идейните варианти ще се строи.

В отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Александър Иванов Караджов каза още, че ин хаус договорите, сключени от предишното правителство, са незаконни.

„Ин хаус процедурите са или нищожни, или унищожаеми, по което юристите още спорят. От там е и спорният правен ефект, който би имало евентуалното им унищожаване или ако те са били нищожни от самото начало“, каза още Караджов.

Според него се е заобиколил Законът за обществените поръчки

„След като има заобикаляне на закона, то правното действие също е незаконно. По отношение на това дали продължава вече работата по тези първи отсечки на АМ „Хемус“ – тя никога не е спирала. Реално през изминалата година се е извършвало строителство по тези договори, макар и нищожни или унищожаеми. Независимо дали са нищожни или унищожаеми, те пораждат правен ефект и този правен ефект, трябва да се изпълнява. Извършеното през миналата година е актувано преди мен. В този смисъл се е породило задължение от страна на АПИ да заплати на държавната „Автомагистрали“ за извършената работа, което и те са направили. По сключените от предишното редовно правителство незаконни договори за ин хаус поръчка, е извършвана работа през изминалата 2021 г., поради което на 22 декември АПИ е разплатила актуваните и реално извършени строителни работи на магистралата“, заяви още Гроздан Караджов.

От своя страна Александър Иванов заяви, че е потресен от отговора на вицепремиера.

Гроздан Караджов от своя страна каза на ГЕРБ да не го побутват нежно към пропастта, която са изкопали, защото няма да се подхлъзне.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук