Кирил Петков
На снимката: премиерът Кирил Петков.

Ако допуснем веднъж някой да ни извива ръцете, като едностранно променя договора, то това ще се случи пак. Българското правителство в този си състав обаче няма намерение да се поддава на чужд натиск. Това заяви премиерът Кирил Петков по повод спирането на руския газ за България, след като присъства на откриването на Българо-турската индустриална камара.

Повод за въпроса беше авторски материал на премиера Кирил Петков в авторитетното германско издание „Франкфурт Алгемайне Цайтунг” /ФАЦ/, където той развива тезата, че Путин изнудва България и Полша по три пункта.

„Исках да кажа трите причини защо това (спирането на газа) се е направило. Със сигурност важна причина беше, и той (Путин) много би се радвал, ако България беше приела неговите условия, защото това би показало, че първата страна членка вече се е поддала на това извиване на ръце. Другото може би беше, че ако не се поддаде и цените на газа се качат много, българското правителство да падне. Това също би дало много лош сигнал към другите европейски страни.”

Петков заяви, че нито едното от двете не се е случило, като така правителството е показало ясна позиция по този въпрос.

„Ние не сме срещу някого, ние сме за спазване на договорните отношения и никой едностранно не може да си претендира някакви условия, които са извъндоговорни. Ако го допуснем това един път, ще го допуснем всеки път, а българското правителство в този си състав няма намерение да се поддава на чужд натиск.“

Петков посочи, че според него Русия не може да си позволи да изгуби целия Европейски съюз.

„Това, че България направи тази първа крачка, мисля, че помогна на целия Съюз сега да заеме същата твърда позиция.”, заяви Петков.

Ветото за Северна Македония

Попитан дали е поел ангажимент за премахване на ветото за присъединяването на Северна Македония към ЕС при вчерашното посещение на Вархеи, Петков обясни, че той, като премиер, не може да поема никакви ангажименти самостоятелно.

„Ако нещо ще се случва по тази тема, то първо трябва да бъде на базата на Външното министерство, то да уведоми правителството, да минем през коалиционен съвет, да се вземе решение на коалиционен съвет, да влезем в парламента, там да се реши и тогава може да се поемат ангажименти. Така че процедурата е много ясна. Това е другата фалшива новина – че премиерът имал някакви самостоятелни договорки. Не, процесът за достигане на позиция е ясен.”

Обвиненията на ГЕРБ

В отговор на обвиненията на ГЕРБ, че бизнесът получава по-малко помощи за електроенергия от обещаните Петков отговори така:

„ГЕРБ няма какво да ги коментираме, те непрекъснато се опитват да вкарват някакви фалшиви новини. Видяхме, че след този безпрецедентен пакет, който българското правителство направи с плана срещу инфлацията… Преди това беше „Къде е планът“, сега като планът дойде – бил проинфлационен. Тези хора имат само една единствена цел в този момент – да се опитват да вкарват напрежение и изкуствено да подклаждат някакви страсти, които в момента са неоснователни.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук