АЕЦ Белене

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ “Белене“ е разработена така, че в строителството се разрешава да вземат участие и други инвеститори с миноритарен дял. В конкурса по строителството ще могат да се включат и бизнес компании или лица, които имат намерение да сключат дългосрочни договори за изкупуване на енергия, заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на изслушване на парламентарната комисия по енергетика.

В задължителните условия на конкурса е записано, че кандидат-инвеститорът ще е задължен да използва произведеното оборудване, да бъдат използвани всички издадени лицензии, да не се променя по никакъв начин дизайнът на оборудването, да се придържа към одобрения проект от Европейската комисия през 2007 година. Очевидно в така поставените условия се неглижира отговорът, който евродепутатът от „Демократична България“ Светослав Малинов получи на свое питане до Европейската комисия, че възобновяването на АЕЦ „Белене“ тепърва ще трябва отново да се одобрява на европейско ниво.

В заданието е поставено задължително условие за участие на български компании при строежа на централата. Най-висока оценка ще получи онзи инвеститор, който предложи участие на над 30% български фирми. Всеки кандидат, който предложи по-висок дял, ще има и по-висока оценка при следващото участие в конкурса, обясни Петкова

По отношение на стойността на проекта, изграждането не трябва да надвишава 10 млрд. евро, колкото е оценката на Българската академия на науките и консултанта HSBC. Максимален срок за реализация – до 10 години.

С решение на Народното събрание през миналия месец министърът на енергетиката получи мандат за избор на инвеститор. Конкурсът ще включва 9 етапа, като се очаква кандидатът да бъде избран до 1 година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук