Петролното петно, образувало се от изтичане от рафинерия в Сирия, достигна бреговете на Южна Турция. Преди няколко дни петното застрашаваше северното крайбрежие на Кипър, но започна да се отдалечава от острова заради промяна в посоката на вятъра.

Разливът произтича от изтичане на гориво в Сирия, което се разпространява в продължение на няколко дни в Средиземно море.

Следи от него бяха забелязани край брега на нос Греко.

Те са били забелязани ощр в сряда от риболовен кораб в южната част на Кипър, на около 30 морски мили североизточно от нос Греко.

Петролното петно стана водеща новина няколко дни след като беше съобщено, че е забелязано близо до североизточния край на разделения остров.

Кипърско -турските медии съобщиха, че представители на северната част на острова са заявили в сряда, че няма замърсяване в Дип Карпаз, известен също като нос Апостол Андрей, по крайбрежието на североизток.

Полицейски хеликоптер на Кипър е изпратен да проучи площта на разлива и посоката му на движение.

Подобни коментари направиха турските власти ден по-рано, след като Анкара изпрати екипи за реакция в района.

„Ние предприемаме необходимите мерки, като мобилизираме ресурсите си, за да спрем всякакви шансове разливът да се превърне в екологично бедствие“, заяви турският вицепрезидент Фуат Октай.

Миналата седмица сирийските власти съобщиха, че от 23 август в топлоцентрала в крайбрежния град Банияс изтича резервоар, пълнен с над 15 000 тона гориво.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!