Петя Георгиева
На снимката: д-р Петя Георгиева/ Източник: ИПИ

Няма голяма изненада в предложеният от финансовото министерство дефицит от 3%. Това което Министър Асен Василев предлага като мерки и предложения относно какво да бъде променено в приходната и разходната част на бюджета, е точно това, което очаквахме да видим, каза в специално интервю за ДЕБАТИ.БГ икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Петя Георгиева.

„Предложеният бюджет не е никаква изненада на фона на изявлението на новия финансов министър Асен Василев, че високият дефицит, който служебното правителство беше предложило всъщност е доста неподходящ и говори зле за България като държава, и е възможно дефицитът да е по-нисък. Това беше политическо послание и Асен Василев, вече като министър, прави всичко възможно да го реализира в чисто документална форма“, каза Георгиева.

Според нея е напълно възможно да има такъв бюджет.

„Ние от Института за пазарна икономика (ИПИ) представихме алтернативен бюджет преди няколко месеца, в който голяма част от това, което министърът сега предлага ние също го предлагахме. Разбира се, на малко по-високо, на по-общо ниво, но резултатът е, че наистина може да бъде постигнат дефицит от 3%. Вече от тук нататък зависи как ще се управлява бюджетът до края на годината“, обясни специалистът.

Какво означава предложението на финансовото министерство? Защо служебното правителство предвещаваше бюджетен апокалипсис? Ще претърпи ли някакви промени предложения бюджет и има ли достатъчно пари в държавата – четете утре в цялото интервю на Петя Георгиева за ДЕБАТИ.БГ.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук