На 6 октомври 2023 г. правителството навърши четири месеца от встъпването си в длъжност. По този повод министър-председателят акад. Николай Денков отговаря на въпроси на граждани и медии. Живото излъчване започна в 9 часа и ще продължи точно един час.

„Ако конфликтът в Израел се задълбочи това ще се отрази на цените“

„Най-важното е, че успяхме бързо да изтеглим българските граждани, които бяха в Израел. Имаме готовност за допълнителен полет, ако има желаещи. Ако конфликтът в Израел се задълбочи и продължи по-дълго, то това ще се отрази и на цените. Това трябва да го имаме предвид за идващата зима. Това каза премиерът Николай Денков.

За момента не трябва ли да се преосмисля дерогацията на руски петрол. Поетапното вкарване на неруски петрол предполага, че има време, за да се реагира при промяна на ситуацията. За момента можем да продължим по план, тъй като ще отнеме една година, за да стигнем до изцяло неруски петрол, ако трябва, ще се промени решението в Народното събрание“, каза премиерът.

„Няма да затваряме административно топлоелектрически централи“

Повече няма накъде. Ние няма да затваряме административно топлоелектрически централи. Очакваме да развиваме новите технологии, които дават по-евтин ток, да поддържаме енергийната сигурност с необходимите базови мощности, където участват и въглищните централи, докато това е необходимо (още много години наред). След което ще има още много години наред рекултивация и трансформиране на територията на мините, така че да бъдат използвани. Този преход ще отнеме поне до 2043-2045 година промени в тези региони, така че всичко, което се отстъпва, ние сме го направили. Оттук нататък трябва да се вкара разум в дискусията и отново да седнем на масата за преговори.

„Когато се обявяват големи обществени поръчки, те се обжалват максимално и така се забавят сроковете“

Работи се по строителство на пътища, но не с такава интензивност по две причини. В предишните години имаме строителство, което няма съответните книжа, няма законните основания това строителство да бъде направено, което затруднява продължението на тази дейност, обясни премиерът.

По думите му вторият проблем е, че когато се обявяват големи обществени поръчки, те се обжалват максимално и така се забавят сроковете. Денков каза, че от това имат интерес тези фирми, които са свикнали да получават поръчки много над себестойността и печалбата да бъде разпределена към политически играчи, които им осигуряват поръчките.

Кога ще започнат да се реализират капиталовите разходи в бюджета?

Има работа по капиталовите разходи. Нека дам пример с програмите, които отваряме – 240 млн. за училища и детски градини, 240 млн. за студентски общежития. Всичко това са капиталови разходи, които ние стартираме като нови програми, но те изискват проекти.

„Цената на тока е фиксирана до средата на 2024 година“

По тази тема много се спекулира. Има механизми, които няма да позволят поскъпване на тока. Първо – цената е фиксирана до средата на 2024 година, а след това – има механизми, които няма да позволят поскъпване с повече от 1-2%. След изтичането на срока (2026 година) отново има механизми, които позволяват да се компенсират потребителите, подобни на тези, които използваме за бизнеса в момента. Така че никой не може и няма да си позволи съществено поскъпване на тока.

„Когато се задържат автомобили, меродавни са кръвните проби“

Създадена е организация кръвните проби на водачите за наличие на наркотични вещества да излизат по-бързо. Денков увери, че отговорните институции правят всичко за намаляване на негативната тенденция, свързана с броя на катастрофите, загиналите и пострадалите.

„В България имаме голям проблем с броя на тежките катастрофи, жертвите и тежко ранените. За това се търсят по-строги мерки. Отнемането на автомобилите е практика, която се използва и в други държави. България не е единствената в това отношение. Като всяка нова мярка се изисква сериозни организационни усилия“, смята премиерът.

„Когато се задържат автомобилите, меродавни са кръвните проби. Те дават отговор на въпроса има ли употреба на алкохол или наркотични вещества“, припомни той за новите промени в Наказателния кодекс.

Премиерът добави, че до няколко месеца се очаква да пристигне новото оборудване за лабораториите, което ще позволи кръвните проби да излизат по-бързо.

„Трябва да вземем мерки, иначе ще продължим да бъдем от държавите с най-много жертви. Това не е приемливо“, каза Николай Денков.

„Ако Община Омуртаг пусне съществуващия водопровод и има процедура това да стане, хората ще имат вода“

Говорих с министър Цеков – той отиде в Омуртаг и проучи въпроса. Това, което обясни, е, че в момента той е дал ясни предписания какво трябва да се направи и те зависят само от действията на Община Омуртаг. Ако общината пусне съществуващия водопровод и има процедура това да стане, хората ще имат вода. Ние действително не разбираме защо общината не изпълнява това, което трябва да се направи. Става дума за един водопровод, който е направен преди 15 години, доколкото си спомням, не е направен по правилата, така че има проблем, но има и начин този проблем да бъде решен. Министърът ми каза, че е изпратил указания как трябва да действа общината, за да може да узакони това, които е построено, и хората да получат вода в чешмите си.

„Няма опасност да се върнат ограниченията заради пандемията“

Ние се намираме в нулева зона на правилата и няма никаква причина да се търси развитие в друга посока. Премиерът призова гражданите да не се поддават на слухове и опити за насаждане на страх. „Гледайте какво казват представителите на властта“, каза той.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук