Селекционерът на националния ни волейболен отбор Пламен Константинов обяви приоритета пред състава това лято. Наставникът беше категоричен, че програмата минимум ще включва спечелването на медали от Европейското първенство в Полша. Константинов не отписа и Световната лига, която ще се проведе преди шампионата на Стария континент.

„Естествено, че тези, които са играли на Олимпийските игри ще търсят някакво подмладяване сега и това е логично. Ние направихме някаква стъпка миналата година. Сега към тези момчета, които поиграха миналата година ще се добавят някои от по-опитните състезатели, които се връщат. Надявам, че този микс ще добави качество и ще сме конкурентни на топ отборите в Световната лига. Най-хубаво би било те да говорят на игрището и това да се види. Понякога преходът може да бъде по-плавен, но за да стане трябва да имаш състезатели. Ако нямаш, преходът е по-болезнен. Ако имаш състезатели от средния ешелон, преходът е по-плавен“ заяви наставникът.

„Мисля, че за всички е ясно, че когато има някакво голямо първенство, винаги Световната лига остава на заден план. Единственото лошо нещо е, че финалите на Световната лига незнайно защо бяха изместени. Практическа това нещо обърква подготовката за Европейското първенство, което тази година за първи път започва в края на август. Така, че със сигурност едното ще попречи на другото. Но пък, от друга страна, да играеш в Световна лига и да кажеш, че няма да се стремиш да се класираш, също според мен е безсмислено.

За мен най-правилният вариант, естествено ще го обсъдим с федерацията, но за мен най-правилното е да гоним класиране за финалите. Може да ги жертваме като качество, но ще дадем шанс на състезателите да си починат. За мен това е най-оптималният вариант. После ще гони силно представяне на Европейското. Нещо трябва да се жертва в тази ситуация. Момчетата имат нужда от почивка тези момчета и се чудим кога и къде да я вмъкнем, за да могат да почиват. Затова трябва да се замислят въобще в Международната федерация и в Европейската и да имат предвид, че тези хора не могат да играят 12 месеца нонстоп без да отдъхнат малко. В крайна сметка програмата е натоварена, това е факт и не можем да го променим“ завърши Константинов.

Либерото на националния ни волейболен отбор Теодор Салпаров коментира, че не само „старите кучета“, а най-добрите волейболисти трябва да бъдат на разположение на старши-треньора Пламен Константинов, тъй като тази година и другата са много важни за българския волейбол.

„Смятам, че не само „старите кучета“, а най-добрите волейболисти трябва да бъдат на разположение на старши-треньора Пламен Константинов, тъй като тази година и другата са много важни за българския волейбол. Световно първенство няма всяка година в България и ние нямаме избора на Бразилия и Русия с двеста състезатели. Така, че най-доброто, което има България като състезатели, трябва да откликнат и да пробваме да направим някакъв добър резултат, за да може всички фенове, вие, а и ние да сме горди. На някои от нас, повечето, това ще бъде последен голям форум. Както съм го казвал и преди, аз със сигурност мечтая да спечеля нещо голямо на голям форум с националния отбор. Това е несбъдната мечта за мен, с която си оставам и до днес. Силно се надявам да спечелим поне медал от Световното първенство, защото конкуренцията в световния волейбол е много голяма, но всичко е възможно както беше на Европейското тук” заяви европейския клубен първенец със Зенит (Казан).

„Няма никаква промяна в атмосферата в националния отбор, все едно съм бил и миналата година. Почти всички момчета познавам, само с 2-3 момчета не съм тренирал. Като цяло атмосферата е нормална, така че в това отношение няма проблеми.  Със сигурност това лято ще бъде като генерална репетиция за Световното първенство. От това лято вече трябва да има яснота кой може да играе на високо ниво. Ще се види кой има място за този форум следващото лято. Няма да бъде лесно, защото много млади момчета са напреднали от това, което виждам, за което много се радвам. Когато има конкуренция на всеки един пост, така всеки прогресира и дава всичко от себе си“ категоричен бе Салпаров.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук