Пловдив официално става Европейска столица на културата тази вечер. В продължение на една година най-старият град в Европа ще бъде домакин на над 500 събития.

Пловдив е първият български град, който е избран за „Европейска столица на културата“.

Пловдив, Европейска столица на културата

С пълна програма под надслов „Заедно“ 2019 година ще донесе нови възможности за региона и международна видимост за града.

Тържествата по откриването започнаха още в петък, но кулминацията ще е довечера, когато ще бъде грандиозният спектакъл „Ние сме всички цветове”.

Програмата по откриването продължава и в неделя – 13 януари.

По-голямата част от международното жури, което следи напредъка на градовете-кандидати, ще е в Пловдив.

Пловдив, Европейска столица на културата

В града пристига и най-многобройната делегация от над 20 града, които са били или ще бъдат Европейски столици на културата.

Близо 200 делегати ще бъдат в Пловдив и ще се включат активно в над 30-те събития. Специални гости ще са и членовете на екипа от Матера – другият град, които тази година носи титлата.

На самото събитие в събота се очакват между 30 и 50 000 души.

Спектакълът довечера ще е на грандиозната 30-метрова кула на 6 нива с 360 градуса видимост, подготвена специално за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Пловдив, Европейска столица на културата

Сцената има 6 нива, но поради мерки за сигурност ще бъдат използвани 5 от тях. Тя тежи 200 тона заедно с участниците. Тя е разширена с два подиума с дължина 100 метра, които са високи 3 метра и широки 4 метра.

360-градусови екрани ще бъдат разположени на сцената и допълнени от мултимедийни елементи по подиумите.

Кулата има капацитет да побере едновременно 1500 участници и да предостави на всички зрители добра видимост към зрелищния спектакъл.

Пловдив, Европейска столица на културата

Тази сложна конструкция е единствена по рода си и е подготвена специално за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ:

В Пловдив са въведени засилени мерки за сигурност. От 17.30 ч. зрителите ще минават през 23 контролно-пропускателни пункта.

Там ще има служители на полицията и жандармерията, специализирани полицейски сили, и екипи на Главна дирекция „Национална полиция“.

Пловдив, Европейска столица на културата

За сигурността в района отговаря и специално наета от организаторите софийска частна охранителна фирма.

Няма да се допускат хора в явно нетрезво състояние, нито пиротехника или оръжия.

Що се отнася до внасянето на чадъри и бутилки, те ще бъдат внасяни след проверка. Абсолютно е забранена употребата на дронове в района на кулата.

Пловдив, Европейска столица на културата

ПРОГРАМАТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА:

В афиша на годината са предвидени над 500 събития – фестивали, шоута в голям мащаб и проекти базирани в общности, структурирани около 4 теми (Сливане, Трансформиране, Възраждане и Релаксиране).

Те са свързани с характерните черти на Пловдив, историята му, културното му наследство, както и предизвикателствата пред града. През годината едно от тепетата на Пловдив ще бъде превърнато във временен детски град (проект „Детски град“).

Пловдив, Европейска столица на културата

Градът ще покани посетителите да открият кирилицата чрез различни изложби и семинари (“Кирилизация”). Ще бъде представена европейска продукция на тема миграция, съвместно продуцирана от театри от Западните Балкани (“2019: Европейска одисея”).

Под мотото “Отворено бъдеще”, Матера 2019 празнува прямотата като ключов елемент за размисъл за колективното бъдеще на европейското общество, със специален фокус върху социалното и културно приобщаване и съвместните иновации. По-интересните събития включват “Ars Excavandi”, модерен поглед върху историята и културата на скритата архитектура; “Препрочитане на Ренесанса”, пътешествие през артистичното минало на Базиликата и Апулия; и “Поезия на простите числа”, изложение за главната роля на математиката при работата на артистите през вековете. Матера ще постави и първия спектакъл на открито на операта „Селска чест“ в сътрудничество с Театро Сан Карло.

Пловдив, Европейска столица на културата

КАК ПЛОВДИВ СТАНА ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА?

През 2014г. Пловдив успя да спечели състезанието за Европейска столица на културата за 2019-та година в остра конкуренция със София.

Припомняме, че Софийската община хвърли милиони левове за престижното класиране, но на последния етап от съревнованието, по обективни и субективни причини, Пловдив успя да се пребори, въпреки откритото лобиране в полза на София на тогавашния културен министър Вежди Рашидов.

Пловдив, Европейска столица на културата

Сякаш, за да покаже, че Пловдив не е добра кандидатура, Министерството на културата не направи практически нищо, за да подпомогне това най-значимо културно събитие в страната.

Нещо повече – Министерството на финансите забави с повече от 2 години осигуряването на парите за подготовка на събитието. Въпреки че всички бяха наясно, че десетки хиляди българи и чужденци ще посетят втория български град през 2019г.

Пловдив, Европейска столица на културата

Важно е да се отбележи, че Вежди Рашидов и Менда Стоянова, шефката на бюджетната комисия в парламента, са депутати от пловдивската листа на ГЕРБ.

Въпреки всичко това, на 12 януари откриването ще се състои. Очаква се то да бъде изключително посетено и тържествено, като за целта ще е изградена 30-метрова сцена.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!