ДДС, данък добавена стойност

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ внесоха промените в Закона за ДДС. Законопроектът предвижда данъчна ставка от 9 % за настаняване, предоставяно в хотели и подобни заведения, включително и предоставянето на ваканционно настаняване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани.

Тази ставка се предлага и за доставка на книги на физически носители или извършвана по електронен път или двете, включително учебници, познавателни книжки и учебни комплекти, и детски книги.

9 % ставка ще важи и за ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на приготвена или неприготвена храна.

По-рано днес съпредседателят на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов каза, че намаленото ДДС ще влезе в сила от 1 юли.

Миналият ден, когото премиерът обсъждаше с бранша идеята за по-нисък данък, се планираше ДДС-то да падне от началото на следващата година. Но под натиска на Валери Симеонов и бранша, очевидно управляващите са решили това да се случи още този сезон.

Тази седмица Симеонов заяви, че туристическият бранш се нуждае от по-ниски данъци тази година, за да изплува от кризата.

Намалението ДДС за определени стоки и услуги е срочна мярка и ще отпадне в края на следващата година. Премиерът Борисов в началото на седмицата каза:

„Това да бъде до 2021 г., ако разбира се работи добре, защото браншът счита, че това ще нанася повече приходи в бюджета. Моите колеги считат, че ще понесем загуби в приходната част над 150 млн. лв. Да видим кой ще бъде прав. Истината е, че със заповед на министъра работата на този бранш е забранен и сега на части се отварят тераси или даваме им предписания, разстояния, събиране на хора. Това е месеци наред. Не виждам скоро това да се промени, защото държавите, които си позволиха това да го направят, вече берат горчиви плодове. Имам предвид, които подцениха пандемията“.

Той добави, че и финансовият министър Владислав Горанов, и председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, и депутатите от ГЕРБ са против намаляването на ДДС-то. Борисов обаче каза, че иска да помогне на бранша и затова ще пренебрегне предупрежденията на своите колеги.

Днес Веселинов обясни, че диференцираната ДДС ставка ще даде „шанс на нашия туризъм за допълнителна конкурентоспособност“ в условията на криза, предизвикана от епидемията.

Депутатът обяви още, че с колегите си от „Обединени патриоти“ ще обсъдят и евентуалните ползи от предложението на ДПС за по-ниско ДДС и за детските стоки. „В единия случай се опитваме да спасим стотици хиляди работни места и да стабилизираме бизнес, който дава 12% от БВП, а в другия случай говорим за различни социални политики. Не сме против социалните политики, но тук причината за внасянето на диференцираното ДДС за туризма е съвсем различна“, обясни още Искрен Веселинов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук