Томислав Дончев, Румен Радев
на снимката: Томислав Дончев, Румен Радев

Днес почти паралелно се проведоха две пресконференции по една и съща тема. Едната бе организирана от президента Румен Радев, който отправи остри критики към правителството, че е предприело неадекватни мерки за справяне с икономическите последици от коронавируса.

Минути след края на срещата при държавния глава, излязоха трима от министрите в кабинета – Томислав Дончев, Емил Караниколов и Деница Сачева, които пък обясниха, че всичко върви по план, работи се интензивно и мерките дават добри резултати.

Още сутринта държавният глава Румен Радев, който събра на среща икономисти и социолози, за да обсъдят последиците от COVID-кризата, упрекна властта:

Президентът посочи, че липсата на адекватни мерки ни изправя пред много по-дълбок проблем – задълбочаването на неравенствата.

„Ако не успеем да овладеем тази тенденция, рискуваме дълбоки обществени разломи, деградация, растяща престъпност“, заяви Румен Радев. Той уточни, че неслучайно дискусията е озаглавена „Европейският опит и България“, защото е важно да синхронизираме тези мерки. Радев обясни, че ние сме отворена икономика и когато нашите мерки закъсняват или са неработещи, това свива и без това ниската ни конкурентоспособност.

Радев посочи още, че доверие има, когато средствата се харчат прозрачно и се отчитат пред обществото.

„Не колко си дал, а къде, защо и как си изхарчил всеки лев, когато решенията се взимат на базата на законите и конституцията , а не на определени хрумвания“.

Той каза, че е настоявал мерките да отговарят на три критерия – навременност, достъпност и безвъзмездност. Според него те са неадекватни и на това се дължи задълбочаване на бедността.

„Най-важният ресурс за справянето, с която и да е криза е доверието в институциите, които я управляват, а едно управление се ползва с доверие когато само взема решенията в интерес на гражданите, а не под обществен натиск и в резултат на пи ар експерти”, добави президентът.

Експедитивният отговор на правителството пък се опита да опровергае критиките на държавния глава.

Според социалният министър Деница Сачева от началото на извънредното положение у нас са регистрирани 201 000 безработни, днес те са 377 706. Нарастването е с 99 755 души, допълни министърът.

28 271 са постъпили на работа от началото на кризата.

„Хората, постъпили на работа са в сектори здравеопазване, социални дейности, патронаж, транспорт, логистика, напитки и др”, обясни Сачева.

И добави:

„Вследствие на мерките, които сме предприели, сме задържали ръста на регистрация на безработни и за 13 май общо 1538 души са регистрирани на борсата като безработни. 833 от тях заявиха, че се регистрират поради COVID-кризата.  За мярката 60/40, 45 дни подред тази мярка събира все повече изявления – 12 187 заявления за 191 344 работници и служители. До 30 юни работодателите могат да кандидатстват за компенсации на своите служители”.

Тя обаче побърза да уточни, че е рано да се правят „генерални изводи за успеха на мярката „60/40”.

Тя ще действа до 30 юни. След 1 юли мярката ще бъде с нов дизайн, който предстои да представим на социалните партньори, каза Сачева.

Вицепрезидентът Томислав Дончев от своя страна каза, че до момента по програмата за грантове за микро и малки предприятия са подадени 16 500 проекта на стойност 136 милиона лева.

„Приемът на заявления продължава. Ще държим схемата отворена, докато има налично финансиране. Системата ИСУН издържа на огромния интерес. Пикът беше вчера между 12 часа и 13.00 часа ранния следобед“, добави той.

А министърът на икономиката Емил Караниколов добави:

„Ще предложим ресурсът за грантове за микро и малки предприятия да бъде увеличен с минимум 20 милиона лева”.

Той припомни, че в момента програмата е с бюджет от 173 милиона лева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!