еврозоната
на снимката: Министърът на финансите Владислав Горанов

В официална позиция, разпространена от пресцентъра на министерството на финансите, се казва, че Владислав Горанов няма да коментира „доказателствата”, които бизнесменът Васил Божков публикува тази сутрин във „Фейсбук”. На практика обаче с това съобщение Горанов не отрича обвиненията на Божков.

Ето и пълната позиция на Министерството на финансите:

„Във връзка със засиления медиен интерес, породен от разпространените днес внушения от страна на г-н Васил Божков, Министерството на финансите припомня, че министър Горанов на брифинг в Народното събрание миналия петък, 8 май, коментира и изрази своята позиция относно твърденията на г-н Божков.

Поради това заявяваме, че финансовият министър няма да дава други изявления по твърдения и публични изяви на въпросното лице със задължения от 700 млн. лв. към държавната хазна.”

Припомняме, че тази сутрин във „Фейсбук” профила на Васил Божков, срещу когото в България има 11 обвинения, а той от февруари е в Дубай, се появиха две снимки на чатове с потребител “Vladi Goranov”. Все пак обаче не е ясно дали тези снимки са достоверни.

Според публикуваните разговори дискусията касае работата на двама от бившите вече ръководители на Държавната комисия по хазарта – Александър Георгиев и Мария Филипова.

Че ще бъдат публикувани тези снимки, от „Нове холдинг” съобщиха още вчера. Още по  темата вижте ТУК.

Преди седмица Божков, срещу когото има 11 обвинения от българската прокуратура и който се намира в Дубай от февруари, каза в пространно телевизионно интервю за бТВ, че по отношение на хазартния си бизнес е контактувал единствено с финансовия министър и имал „много доказателства за това”.

Последва спешна пресконференция на Владислав Горанов, на която той не отрече да се е срещал с Божков, но обясни, че предмет на дискусиите са били регулациите на хазарта. Той не е знаел, че бизнесменът не е платил на държавата над 500 млн. лв. данъци и такси, но е готов да му се търси отговорност, ако се докажат твърденията на Божков.

На бизнесмена, срещу чиито фирми са предявени за плащане към 700 млн. лв. с лихвите, са повдигнати обвинения за принуда, данъчни престъпления, изнудване, заплахи, търговия с влияние и др.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!