Румънският вътрешен министър Марсил вела обяви края на извънредното положение

Извънредното положение в северната ни съседка свърши. Министърът на вътрешните работи на страната Марсел Вела заяви на пресконференция, че вместо него от днес в страната се въвежда авариен режим, предаде ТАСС. Страната преминава в 30-дневно „състояние на тревога“, което практически е много подобно на извънредната епидемична обстановка в България и се характеризира с оставането на редица противоепидемични мерки. От 15 май ще започне постепенно облекчаване на карантинните мерки.

„От 15 май 2020 г. се обявява авариен режим на национално ниво за период от 30 дни“ – каза Вела, чиято реч беше излъчена на живо от основните телевизионни канали на страната.

Аварийната ситуация е омекотена версия на извънредното положение, действащо в Румъния от 16 март до 14 май. От 15 май гражданите ще бъдат задължителни да носят медицински маски в затворени помещения: в магазини, транспорт и в офиси. В институциите трябва да бъде осигурена площ не по-малка от 4 квадратни метра за всеки посетител, граждани с температура над 37,3 градуса няма да се допускат вътре. Румънците ще могат свободно да се движат в рамките на населените места в групи от не повече от трима души. В същото време ще бъдат необходими основателни причини за пътуване до друго населено място.

Ще бъдат отворени търговски центрове с площ от 15 хиляди квадратни метра и хотелите, но ресторантите, мотелите и хостелите остават затворени. Отварят се парковете без детските площадки; църковните служби са разрешени само на открито; до края на учебната година детските градини, училищата и университетите остават затворени. Възобновява се работата на стоматологичните кабинети, фризьорите и козметичните салони.

Остават затворени училищата, терасите на заведенията и големите търговски центрове, с изключение на магазините за хранителни продукти, аптеките и оптиките.

Всички пристигащи от чужбина ще бъдат задължени да преминат 14-дневна карантина у дома със семейството си или на специално определени места. Все още няма да има полети от и до Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Испания, Италия, Холандия, САЩ, Турция, Франция и Швейцария.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!