пандемия, мерки
/снимка: AP/

Развитието на епидемията в различните страни навлиза в различен стадии и докато някои от тях вече смятат, че тя е на приключване, за други тя остава като проблем. Словения – една от страните, които се справиха най-добре с коронавируса, стана първата европейска страна, която обяви край на епидемичното положение. Причината за това решение на правителството е, че през последните две седмици в страната не са установени повече от 7 нови случая за ден.

Някои предпазни мерки ще останат независимо от официалния край на епидемията. Словения ще отвори от понеделник и вътрешните части на ресторантите и кафенетата, съобщава МИА. Това решение бе взето на вчерашното правителствено заседание. Собствениците на ресторанти и кафенета няколко пъти се оплакаха, че не могат да работят рентабилно, ако в експлоатация са само външните части на обектите им.

Отварят се и всички магазини. От 25 май ще могат да работят и затворените културни институции като театрите и ще бъде позволено да се организират музикални концерти, обяви Министерството на културата.

Правителството остави затворени по-големите хотели, басейните, фитнес-центровете. Нощните клубове също остават затворени. Остават задълженията за дезинфекция и задължителни маски в затворени обекти. Хората, пристигащи в страната от други държави в Европейския съюз, обаче, няма да бъдат под карантина.

В двумилионната Словения досега са потвърдени под 1500 заразени с Covid-19, а починалите са 103.

Балтийските държави, които също посрещнаха пандемията успешно, създадоха първата зона за свободно пътуване в Европа в опит да дадат тласък на икономиките си, пострадали от пандемията от Covid-19. От полунощ Литва, Латвия и Естония отвориха границите помежду си, като така създадоха първата зона за пътуване в рамките на Европейския съюз, в опит да дадат тласък на икономиките си, пострадали от пандемията, предаде „Ройтерс“.

Гражданите на трите страни ще могат да пътуват свободно в региона, но всеки, влизащ от чужбина, ще подлежи на 14-дневна карантина. В трите балтийски страни нови случаи на зараза почти няма, а предпазните мерки са облекчени още от края на април.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!