На снимката от ляво на дясно: министърът на икономикана Емил Караниколов, вицепремиерът Томислав Дончев и социалният министър Деница Сачева

След поредните критики на президента към икономическите мерки на правителството днес в отговор управляващите дадоха брифинг с участието на вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, на който защитиха визията на кабинета за укрепване на икономиката и представиха актуална информация, свързана със социално-икономическите мерки, предприети за преодоляване на последиците от разпространението на COVID-19 у нас.

Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ ще достигне до нови фирми и лица. Подадените проекти по тази програма до момента са били 9500, а за период от малко повече от 24 часа са над 16 000,  заяви вицепремиерът Томислав Дончев

„Над 16 500 проекта на обща стойност 136 милиона лева са подадени по мярката за безвъзмездна помощ за малките и средни предприятия. Приемът на заявления продължава. Ще държим схемата отворена, докато има средства. Европейските пари ще достигнат до хора и организации, които не са имали досег с тях“, уточни вицепремиерът.

„Определеният ресурс е 173 млн. минимално очакваме в понеделник да се увеличи ресурсът с миниум 20 млн. лева. Действията са съгласувани с Брюксел, в програмата има над 600 млн. лева – добави министърът на икономиката Емил Караниколов – Първо ще оправим най-малките предприятия, по-натам по-големи предприятия, ще осигурим ликвидност. Трябва да създадем продукти и услуги с висока добавена стойност. Има предприятия, за които са необходими иновации.“

По време на въпросите Дончев подчерта, че относно мерките управляващите са отворени за обсъждане, получават всякакви предложения и ще подкрепят всяка добра идея.

Той коментира и изненадващата новина от финансовото министерство, че Държавна петролна компания ще държи горивата в резерв, ще продава на граждани и ще оперира с данъчни складове.

„Нито един пазар не е пострадал, когато на него има повече предлагане и повече конкуренция. Ако държавата продава горива на минимална надценка, това ще е добре и за потребителите – каза вицепремиерът Томислав Дончев – На пазара ще има още един играч; може да се мисли като гаранция за конкурентност.“

Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че тази компания няма да има предимства пред конкурентите, че секторът така ще стане по-предвидим и няма да се стига до ситуации, в които намаляването на цените на световните пазари у нас закъснява, докато поскъпването идва мигновено.

„Към днешна дата в 240 общини 42 хиляди души се ползват от услуги за това да бъдат наети хора за обслужване на възрастни, хора с увреждания и хора под карантина. Стойността на услугата е над 45 милиона лева. Целевите средства за диагностика и лечение, изплатени през МТСП, – 1498 души, които нямат доход и здравни осигуровки, са получили възможността да получат болнично лечение на стойност 1 162 895 лв., които са преведени към НЗОК“, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет.

„Продължихме и програмата „Топъл обяд“, която ще има нови 214 договора, като към днешна дата 30 648 души получават топъл обяд. Размера на финансовата помощ към общините за това е 2 926 314 лв. От вчера стартира и реализацията на втори етап за раздаването на хранителни продукти, като 26 хиляди лица ще получат над 450 тона храни, като голяма част от тях са в затруднена социална ситуация. Реципиентите са идентифицирани от общините , и от местните кризисни щабове за борба с коронавируса, както и от НПО. 9230 потребители на социални услуги са настанени в домове“, допълни Сачева.

В следващите дни Междуведомствената комисия за бедствия и аварии ще одобри нов транш от 800 хил. лв. за БЧК, които да бъдат изразходвани за храни за бедни. Раздаването на тези храни ще е със службите за социално подпомагане.

Сачева благодари на всички дарители, които са помогнали за раздаването на храни на хора в нужда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук