Във вчерашния 25-ти август, преди еврейската Нова година, бяха премахнати молитвени бележки и желания от пространството между камъните на Западната стена в Йерусалим. Това е най-святото място, където евреите се молят.

Отправянето на молитва по този начин е традиционно в Йерусалим. Посетители от цял свят се възползват от възможността молбите им да бъдат чути. Операцията по почистване се провежда два пъти годишно – преди Рош Хашана и Пасха през пролетта.

Тазгодишната еврейска Нова година настъпва по залез на 6-ти септември, а празникът ще продължи до нощта на 8-ми септември.

Западната стена е един от символите на юдаизма и една от най-посещаваните забележителности в Израел. Тя е наследство от Втория храм в Йерусалим, които е бил разрушен през далечния I век, но святостта му се почита и до днес.

Ежегодно хиляди евреи се стичат натам, за да търсят божията милост. Цялата стена е изпълнена с листчета с желания, които хората поставят между каменните блокове. Вярва се, че юдейският бог разбира съдържанието на хорските желания.

Легенда разказва, че след изгонването на евреите от светия град Йерусалим, те идвали и плачели с часове на стената, за да ги пуснат обратно вътре в града. Оттам идва и името й.

Днес Стената на плача е една от най-посещаваните туристически и вероизповедни дестинации в азиатския континент.  За нея са обосебени два входа. Единият е за мъже, а другият за жени. Вярата повелява те да се молят отделно.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!