На снимката: Мемориалът на жертвите на комунизма, който беше изграден в София

1 февруари е Ден за почит към жертвите на комунистическия режим. Началото на тази традиция е поставено преди 10 години по инициатива на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.

На тази дата през 1945 г. първи състав на Народния съд обявява смъртните присъди на тримата регенти на малолетния цар, 67 депутати, 22-ма министри начело с министър-председателите акад. Богдан Филов, Иван Багрянов и Добри Божилов, 47 генерали и висши офицери и 8 царски съветници.

Спасява се от смърт само последният премиер Константин Муравиев, който получава присъда от 15 години затвор. Смъртните присъди са изпълнени в нощта на 1 срещу 2 февруари.

Така нареченият „Народен съд“ е осъдил на смърт 2730 представители на българската интелигенция, елитът на нацията.

По различни поводи са били избити без съд  и присъда още 30 000 души от почти всички населени места в страната, повечето членове на семействата на по-богатите и по-образованите хора.

За сравнение по време на Нюрнбергския процес са произнесени едва 17 смъртни присъди.

По време на комунизма България е дала най-много жертви от всички останали окупирани от Съветския съюз държави като Унгария, Полша и Чехия.

В столицата днес граждани и политически формации ще поднесат цветя пред Мемориала в памет на жертвите на комунизма, който беше изграден в парка пред Националния дворец на културата.

Денят за почит на жертвите на комунизма ще бъде отбелязан и в Рим със cвeтa литургия в бaзиликaтa „Caн Бaртoлoмeo aл изoлa“, cъoбщи пocлaникът нa Бългaрия в Cвeтия Прecтoл  Бoгдaн Пaтaшeв.

С литургията ce oтдaвa пoчит нa хриcтияни мъчeници нa тoтaлитaрнитe рeжими нa кoмунизмa, нaцизмa, убити в Aмeрикa, Aзия и Oкeaния, Иcпaния и Мeкcикo, Aфрикa. В църквaтa ce пoчитaт мoщитe нa тримa бългaрcки мъчeници, блaжeнитe cвeщeници Пaвeл Джиджoв, Кaмeн Вичeв и Йocaфaт Шишкoв (oт oрдeнa нa oтцитe Уcпeнци).

Нa 1- фeвруaри щe бъдaт прeдaдeни и ocтaвeни зa пoклoнeниe мoщи нa бългaрcкия кaтoличecки eпиcкoп, блaжeния Eвгeни Бocилкoв (Пacиoниcт). Чeтиримaтa ca ocъдeни нa cмърт и рaзcтрeляни в coфийcкия зaтвoр прeз 1952 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук