реджеп ердоган
На снимката: Турският президент Реджеп Ердоган

Турция изтегли кораба си за сеизмично проучване „Оруч Реис“ от Източното Средиземноморие, за да даде път на дипломацията с Гърция. В изявление за медиите днес в Истанбул президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че е готов да се срещне с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис лично или чрез видеоконференция, за да обсъдят спорните въпроси, съобщи „Сабах“. Заедно с изтеглянето на сондажния кораб „Оруч Реис“ преди ден, това е нова положителна спътка към поне временна деескалация преди заседанието на Европейския съвет на 24-25 септември. Това показва, че Ердоган не се отнася така пренебрежително към заплахата от европейски санкции, както изглеждаше от войнствените му изявления.

Анкара е информирала държавите-посредници, че Турция няма проблем да се срещне с гръцкия премиер по нерешените въпроси между двете съседни държави, като добави:

„Това, което има значение, е основната точка на разговорите.“

В неделя „Оруч Реис“ се завърна във водите близо до южната провинция Анталия за „рутинна поддръжка“ – ход, който Гърция оцени като положителна първа стъпка за облекчаване на напрежението, възникнало заради природните ресурси и морската юрисдикция в Източното Средиземноморие.

Ердоган подчерта, че корабът ще се върне към мисията в Източното Средиземноморие, след като приключи работата по поддръжката. Той призова да се даде шанс на дипломацията, като очаква Гърция също да отговори положително и да направи съответната стъпка.

В четвъртък Ердоган заяви, че Гърция най-накрая е решила да седне на масата за преговори, след като е видяла решителността и твърдата позиция на Турция пред изнудването и заплахите. Забележките бяха направени, след турските и гръцките военни делегации продължиха вчера дипломатическите преговори за облекчаване на напрежението в Източното Средиземноморие.

Диалогът относно справедливото споделяне на ресурси ще бъде от полза за всички страни, твърдят турски официални лица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук