Елизабет II
На снимката: кралица Елизабет II

На 1 декември в интернет бе обявена смъртта на кралица Елизабет Втора. Фалшива новина, на която днес британската преса разкри произхода.

На 93 години кралица Елизабет Втора с тъга свиква да вижда слухове за смъртта си или за смъртта на съпруга си, разпространяващи се в мрежата. След като бе мишена на болезнена измама в началото на годината, суверенът безпомощно откри, че хаштагът #QueenDead обиколи света в неделя.

Фалшивата новина е с изненадващ произход, разкрит днес от сайта The News. Началото започва от разговор в Whatsapp между няколко военни.

„Кралицата почина тази сутрин от сърдечен удар. Съобщението ще бъде направено в 9:30 ч.“, може да се прочете от този частен разговор, като включително е свалена и снимка от екрана. Новината масово беше споделена във „Фейсбук“.

Седмица по-късно всичко подсказва, че именно членовете на Кралския флот лансират този слух. В този ден служителите на Военноморската база на Йовилтън тренират като част от симулация на операция „Лондонски мост“, която ще стартира при официалното съобщение за смъртта на кралицата. Един войник си е помислил, че упражнението е истинска ситуация и разпространил лъжливите новини.

„Можем да потвърдим, че вътрешно учение е проведено на Военноморска въздушна база Йовилтън в съответствие с аварийните планове. Тези учения се провеждат редовно и времето на упражнението няма никакво значение. Въпреки че учението е проведено правилно, съжаляваме за неразбирането, което то е причинило“, заяви говорител на Кралския флот.

Въпреки това не е сигурно, че кралицата прощава тази злощастна грешка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!