Пол Манафорт
на снимката: Пол Манафорт

Новината отекна като гръм: бившият шеф на предизборния щаб на Доналд Тръмп Пол Манафорт изненадващо изрази готовност да сътрудничи на специалния прокурор Робърт Мълър по разследването за „руската афера“.

По този начин Манафорт може да се превърне в основен свидетел. Още в началото на изслушването си в съд във Вашингтон, Манафорт изненадващо се призна за виновен в престъпен сговор срещу САЩ – противно на всички досегашни свои твърдения по темата. Той призна също, че се е опитвал да влияе на свидетели.

Бившият лобист направи този завой след постигнато споразумение с прокуратурата. Така отпаднаха други точки от обвинението срещу него, сред които за пране на пари и данъчни измами.

Защото повдигнатите обвинения срещу 69-годишния Манафорт се базират не само на подозрението, че изборният щаб на Тръмп нелегално е сътрудничил с Москва, а и на предишната лобистка дейност на Манафорт в подкрепа на проруските сили в Украйна.

Засега не е ясно докъде може да стигне въпросното сътрудничество на Манафорт с правосъдието. Прокурорът Ендрю Вайсман съобщи, че вече има постъпили нови информации.

Двете останали точки от обвинението са за престъпен заговор срещу САЩ – заради предполагаемо лъжесвидетелстване, както и за заговор за възпрепятстване на правосъдието – за упражняване на натиск над свидетели.

Не е изключено обявената сега готовност за сътрудничество с прокуратурата да внесе нова светлина по т.нар. „руска афера“. Американските федерални съдилища като цяло са готови на по-ниски присъди срещу сътрудничество с разследването. Но ползите за правосъдието от това също трява да са налице.

След бившия адвокат на Тръмп Майкъл Коен, Манафорт е вторият важен източник на информация за специалния прокурор Робърт Мълър от най-близкото обкръжение на американския президент.

Белият дом реагира незабавно. Самопризнанието на Манафорт нямало „нищо общо“ с Доналд Тръмп. Тези развития нямали никаква връзка с предизборната му кампания или с неговата победа на изборите през 2016 година, заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

„Руската афера“ представлява сериозна заплаха за Тръмп. Той отрича каквито и да е било уговорки с Москва около хакерските атаки срещу щаба на неговата опонентка Хилари Клинтън. Разследването за руска намеса в американските избори Тръмп определя като политически мотивиран „лов на вещици“.

Една от големите въпросителни е свързана с една среща в Тръмп тауър в Ню Йорк през юни 2016 година, на която руска адвокатка е предложила на хора от щаба на Тръмп компрометиращи данни за Хилари Клинтън.

Медиите съобщават, че следователите междувременно проверяват подозрителни парични преводи между участници във въпросната среща. Тя е била организирана от сина на Доналд Тръмп и в нея са участвали още и зетят му Джаред Къшнър и Пол Манафорт.

От март до август 2016 година Пол Манафорт бе член на предизборния щаб на Тръмп, от които 3 месеца дори го ръководеше. В първия процес през август Манафорт беше признат за виновен за данъчни и банкови измами. Присъдата по това дело все още не е произнесена.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук