След като ЕП предприе безпрецедентната стъпка да задейства дисциплинарна процедура срещу Унгария /заради политиката на Орбан, бел. ред./, ключовите играчи трябва да решат как да продължат нататък, пишат в свой анализ за „Политико“ Мая де ла Бауме и Лили Байер /тук със съкращения/. Тези играчи са: правителствата на ЕС, които трябва да решат как да реагират на парламентарния ход; главната европейска дясноцентристка група ЕНП, която трябва да реши дали да изгони от редовете си управляващата в Унгария „Фидес“, и премиерът на страната Виктор Орбан.

Ето и основните положения за възможностите пред всеки от тях:

1/ КАКВО МОЖЕ ДА НАПРАВИ ЕС?

Вероятно не много и почти сигурно нищо съществено в много близко бъдеще.

След заддействането на т. нар. член 7, щафетата се предава на Съвета на ЕС, който се състои от правителствата на страните-членки. Всички правителства в ЕС ще трябва да гласуват в подкрепа на становището за „сериозни и постоянни нарушения на фундаменталните европейски ценности“, за да може процесът да стигне до следваща фаза.

Първи със случая ще се занимава комитет от посланиците на старните-членки, познат като „Корепер“.

„Те ще решат как да оформят дебата“ – каза администратор от ЕС.

След това Унгария ще бъде включена в темите на Генералния съвет по европейските дела, съставен от министрите по европейските въпроси на страните – членки. Според член 7 пълномощията на този съвет са, че „той може да определи, че е налице явен риск от сериозно прекрачване“ на фундаменталните ценности на ЕС. Това става след изслушване на обвинената страна. Текстът обаче не задължава съвета да постигне и даде заключение, нито му поставя крайни срокове. Заключението за сериозен риск за европейските ценности трябва да е подкрепено от 4/5 от от членовете на този орган.

Като пример колко бавни могат да са нещата, да вземем случая с Полша. ЕК отключи прилагането на процедура по член 7 срещу нея през последния декември, основно заради загриженост за върховенството на закона. Съветът още не е взел решение дали е налице нарушение на базисните европейски ценности.

Ако този орган все пак реши, че има възможно нарушение, ЕП, Съветът на ЕС или ЕК могат да инициират следваща стъпка – вземане на решение, удостоверяващо официално, че има „сериозно и постоянно нарушаване на базовите европейски ценности“. Ако такова заключение бъде постигнато, то може да доведе до лишаване на Унгария от право на глас в решенията на Съвета на ЕС.

Само че не изглежда европейските правителства да имат голяма охота да се стига чак дотам. Всъщност, според анонимен висш дърожавен служител на западна страна, член 7 се тълкува като предназначен по-скоро да създаде условия за нов диалог. Целта му не е да наказва, а да върне разследваната държава обратно към европейските практики.

При гласуването на определението всички лидери от ЕС, освен на Унгария, трябва да одобрят решението. Това е много висока летва. Унгария вече заяви, че ще блокира движението по случая на Полша, а Варшава заяви, че ще върне услугата.

Финалното гласуване по член 7 – за лишаване от право на глас – изисква само квалифицирано мнозинство /55% от държавите, ако представляват не по-малко от 65% от населението, като в пресмятането на тези стойности не се слага обвинената страна и нейното население/.

Само че, за да стигне дотук, Съветът на ЕС трябва да премине успешно през предната фаза, което изглежда невъзможно.

2/ ПЕРСПЕКТИВИТЕ ПРЕД ЕНП

Центристките членове на общоевропейската център-дясна група, която е най-голямата фракция в ЕП, искат да видят „Фидес“ изритана от ЕНП. Само че въпреки парламентарния вот срещу Унгария и Орбан, представителите на парламентарната група на ЕНП казват, че ръководството не показва признаци на склонност да предприеме тази стъпка.

Председателят на ЕНП Жозеф Дол и председателят на парламентарната група Манфред Вебер са формирали политическия съюз на широка основа. Те също така имат явна нагласа да оставят „Фидес“ в своите редове, за да увеличат шансовете на ЕНП да остане най-голямата парламентарна сила след изборите през май следващата година. Вебер се е кандидатирал и за председател на ЕК и за постигането на тази цел ще се нуждае от парламентарно мнозинство.

ЕНП бе разделена при гласуването за Унгария. Като цяло северноевропейските страни гласуваха за мярката срещу нея, а южно- и източноевропейските страни членки бяха повече против.

Кой гласува срещу Орбан

Процедурата срещу Унгария бе задвижена след 448 гласа „за“. Ето как бе разпределен вотът:

Целият вот /всички партии/

Вотът на ЕНП:

Според представител на ЕНП, ще зависи от националните партии дали ще подадат искане за изключване на „Фидес“. Ако 7 членуващи партии от 5 страни подкрепят такова предложение, то ще трябва да бъде гледано на политическата асамблея на ЕНП и организацията ще трябва да вземе и обяви свое решение.

По този въпрос Орбан е заявил, че желае да остане в ЕНП, въпреки че е дал да се разбере, че е в състояние да форимира група заедно с десните популисти, ако пожелае.

3/ КАКВИ СА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ОРБАН?

Стратегията на унгарското правителство засега е да изчака бурята да отмине. За разлика от предишни конфронтации с Брюксел, Орбан не показва признаци на отстъпление. Преди гласуването Вебер и други лидери на ЕНП предполагаха, че той ще е склонен на някакъв компромис относно закона, ограничаващ свободата на НПО и Централноевропейския университет в Будапеща. Орбан обаче отговори с остра реч, не отстъпи и на педя и заяви, че Унгария бива наказана заради това, че защитава консервативните християнски ценности.

„Фидес“ също така би могла да търси легално оспорване на старта на процедурата по член 7, като се обоснове, че ЕП е сгрешил, като не е отчел въздържалите се в изчисляването на необходимото мнозинство от 2/3 от гласовете за одобряване на решението. Йозеф Шайер, лидерът на партията в ЕП, е обявил в имейл до своите колеги от ЕНП, че неговото правителство смята вотът за „невалиден и недействителен“, както и че той „проучва нужните законови стъпки“.

ЕП обаче се е опрял на съвета на своите правни консултанти, когато не е отчел въздържалите се в калкулацията.

Орбан може да използва своето поражение в Страсбург, за да разпали подкрепа за себе си у дома

Извън правния спор „Фидес“ дава признаци, че е решена да играе дълга игра и да изчака новите ЕП и ЕК следващата година, които, според партията, вероятно ще са по-приятелски настроени.

Някои анализатори смятат, че колкото повече Орбан бива изтикван от европейския политически мейнстрийм, толкова по-склонен ще е той да засили репресивната си вътрешна политика. Лидерът може да използва своето поражение в Страсбург, за да утвърди подкрепата за себе си във вътрешен план.

Според философа и бивш дисидент от комунистическата епоха Гашпар Тамаш, критик на Орбан, е доста вероятно унгарският премиер „да отприщи националистическата истерия“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!