Борис Джонсън

Борис Джонсън все още е на власт, но без контрол в ръцете си.

Изправен пред първия вот на Камарата на общините в първия ден от новия му парламентарен мандат, Джонсън претърпя тежко поражение, тъй като 21 от неговите консервативни депутати обединиха сили с опозиционните партии, за да подкрепят първия етап от законодателството, което ще отложи Брекзит – отново – от настоящата му дата 31 октомври, ако няма изгледи за сделка с ЕС.

Подобно на предшественика му Тереза Мей, Джонсън се изправи срещу враждебен парламент с крехко мнозинство. За разлика от нея, той заложи на единството на своята партия, за да прокара Брекзит, и плати висока цена. Докато остава на поста си, все още сигурен, според него, за да осигури по-добра сделка и да изведе Великобритания от Европейския съюз до края на октомври, властта му е разбита.

Хардлайн тактиката като заплахата да изгони бунтовниците от партията на торите, възпрепятствайки ги да се кандидатират за консерватори на следващите избори, не успя да осигури бройката за Джонсън, тъй като той загуби с 328 срещу 301 гласа в късния вот в Камарата на общините.

Той се оказа с 22 депутати по-малко, като на практика се разделя с някои от най-именитите си депутати.

Джонсън, решен да изведе Обединеното кралство от ЕС със или без сделка на 31 октомври, сега ще хвърля зарове за предсрочните общи избори, насочени към промяна на парламентарната аритметика и придобиване на власт от Камарата на общините..

Но в непредвидено усложнение опозиционните партии заявиха, че няма да гласуват за провеждане на избори, докато предложената им законова промяна – насочена към предотвратяване на хаотичен Брекзит – не завърши своя бърз път към превръщането й в закон. Без тяхната подкрепа и осъзнавайки плана на депутатите за изчистване на Камарата на лордовете, Джонсън може да се окаже закъсал, принуден да поиска от Брюксел отлагане на Брекзит – нещо, което той многократно каза, че никога няма да търси – а няма да може да използва и предсрочни избори, за да се справи с противниците си.

Това може да се случи до дни, но – тъй като Джонсън спорно отмени заседанията на парламента от следващата седмица до средата на октомври – часовникът тиктака и пътят напред е по-несигурен от всякога.

„Не искам избори. Обществеността не иска избори. Но ако Камарата гласува за този законопроект утре, обществеността ще трябва да избере кой отива в Брюксел на 17 октомври, за да търси разрешение и да поведе тази страна напред“, каза Джонсън пред депутатите след гласуването, визирайки решаващата среща на върха на Европейския съвет следващия месец.

Лидерът на опозиционната партия Джереми Корбин приветства вота като победа за Камарата на общините над това, което депутатите от опозицията считат за правителство, решено да стъпче парламентарната демокрация, за да осигури Брекзит.

„Нямаме президентство, а премиер“, каза Корбин. „Премиерите управляват със съгласието на Камарата на общините, представляваща хората, на които се основава суверенитетът. В тази камара няма съгласие за напускане на ЕС без сделка.“

„Какво се случи с Консервативната партия?“

На среща с консервативните бунтовници днес сутринта премиерът каза на депутатите, че повторно отлагане на Брекзит ще представлява „събитие на ниво изчезване“ за всички политици, според официален представител на „Даунинг стрийт“.

Джонсън каза, че вярата в демокрацията е заложена на карта. Неговият безмилостен подход към консервативните бунтовници – включващ най-опитния депутат в парламента Кен Кларк, седем други бивши министри от кабинета, включително бившия канцлер Филип Хамънд, и внукът на Уинстън Чърчил, Никълъс Соумс – го представи като премиер, възприел становището, че резултатът от референдума през 2016 г. е по-важен от която и да е партия, включително и неговата собствена.

Тобиас Елууд, бивш министър, който се изказа против Брекзит без сделка, но се спря да гласува против правителството, заяви: „Наистина е тъжен ден, когато внукът на Чърчил е заплашен от отцепване. Не трябва да изпускаме от поглед партията, която бяхме – отворена, дясноцентристка, единна, прогресивна партия.“

Парламентарен служител от групата на депутатите, заплашени от изгонване, попита простичко: „Какво се случи с Консервативната партия?“

Един от министрите застана зад решението за изгонване на толкова много депутати, но намекна, че може да не е окончателно.

„Винаги има път към изкуплението, но въпросът е, че сме придобили някои странни навици. Ако гласувате за отнемане на властта на консервативното правителство, това е фактически вот на недоверие към вашето правителство“, каза премиерът.

Дебатът, председателстван от лидера на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог, премина като битка между онези, които вярват, че парламентът има неоспоримо задължение да се намеси, за да предотврати Брекзит без сделка и тези, които вярват парламентът има неоспоримо задължение да гарантира Брекзит без по-нататъшно забавяне.

И двата фронта се позоваха на волята на народа и се обявиха за негови защитници.

„Ние заставаме като нация… в момент, който ще има дълбоко въздействие върху благосъстоянието на нашия народ и суверенният парламент на тази държава очевидно заслужава възможност да реши дали ще приеме политика на хаотичен изход или не“, каза Оливър Летуин, депутатът от епохата на Камерън, който е един от главните архитекти на законопроекта за предотвратяване на твърд Брекзит.

Рийз-Мог в нехарактерно разгорещен отговор обвини Летуин в „изключителна арогантност“ и в „неконституционно“ третиране на правилата на Камарата на общините.

„Суверенитетът в тази камара идва от британския народ, така че идеята, че можем да пренебрегнем 17,4 милиона души (които гласуваха за Брекзит през 2016 г.), е глупава“, каза той. „Идеята, че нашите правила не са създадени, за да защитим хората от арогантно упражняване на власт, е грешка.“

Какво следва?

Депутатите ще се съберат в сряда, за да продължат разискванията относно плана за налагане на забавяне на Брекзит до 31 януари 2020 г., ако до 19 октомври няма изгледи за подписване на сделка, след срещата на върха на Европейския съвет през следващия месец.

Предварителното гласуване във вторник вечер прави успеха на законопроекта в Камарата на общините много вероятен, както и отговора на Джонсън с внасяне на предложение за предсрочни избори с неуточнена дата.

Според законодателството на Обединеното кралство, това трябва да бъде подкрепено от 2/3 от депутатите, но опозиционните партии отказаха да се ангажират да гласуват за него без твърда гаранция, че Джонсън няма да има правомощия да прокара Брекзит без отлагане. „Даунинг Дтрийт“ настоява, че каквото и да е гласуване трябва да се случи преди Европейския съвет на 17 и 18 октомври.

Корбин многократно призовава за избори, но сега се опасява, че без да има законодателство за отлагане на датата на Брекзит, премиерът може да обещае една дата за избори, а след това да поиска от кралицата друга. Външният министър в сянка Емили Торнбъри заяви в интервю за ITV, че лейбъристите няма да гласуват за предложението в сряда и ще изчакат приемането на законопроекта.

„Утре няма да има насрочени общи избори, защото няма да гласуваме за тях. Защото трябва да се уверим, че това законодателство е одобрено и подписано от кралицата“, каза тя. „Искаме общи избори, но искаме първо да разполагаме с това законодателство“. Преди да стане закон, законодателството за блокиране на Брекзит без сделка трябва да премине и през втората камара на парламента, Камарата на лордовете, процес, който се очаква да се проведе в четвъртък и петък, като при необходимост ще се проведат заседания късно нощем. Макар че има голямо мнозинство срещу твърдия Брекзит сред лордовете, според анализатори правителството обмисля тактика, за да забави приемането на законопроекта.

Правителството вече се надява на избори – дори да продължава да настоява, че Джонсън е бил притиснат за това.

Говорейки преди снощното гласуване, председателят на парламента заяви: „Премиерът беше много ясен, че депутатите тази вечер трябва да гласуват за отказване от преговорната позиция на Обединеното кралство, за налагане на власт над опозицията, последвано от следващата логична стъпка за министър-председателя – която той не иска – да насрочи избори, и тогава британската общественост ще реши кой ще отиде в Брюксел, за да намери решение.“

Друг висш служител обобщи плана кратко: „Избори. Махнете Корбин от пътя. Да напуснем Европейския съюз“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!