Бойко Борисов
На снимката: премиерът Бойко Борисов

Повече от десетилетие германският канцлер Ангела Меркел и останалите дясноцентристки европейски лидери не желаеха да погледнат по-внимателно как техният верен български съюзник Бойко Борисов управлява страната си. Сега най-накрая ще трябва да вдигнат похлупака над неговото управление, пише авторитетното брюкселско издание „Политико”.

„Снажният бивш пожарникар и шампион по карате се бори за политическо оцеляване в корупционна криза, многоглава като Хидра, която разкрива как олигарси, които не отговарят пред никого, са обвили с пипалата си ключови институции като съда”, се казва в публикацията.

Дни на антиправителствени протести

От четвъртък вечерта в балканската държава избухна най-голямата вълна от антиправителствени протести за последните седем години, като хиляди протестиращи искат оставката на Борисов и главния прокурор на страната, пише „Политико”.

От изданието припомнят събитията в  София в петък вечер и по Черноморието в събота, когато се стигна до сблъсъци на протестиращи с полицията. Цитират и бащата на приетия в болница  студент по право, който разказа пред медиите как служителите на реда са били сина му.

В публикацията се отбелязва още, че президентът Румен Радев „използва възможността да разхлаби хватката на Борисов върху държавата преди изборите догодина“ и че е призовал ЕС да се намеси в „отровената“ съдебна система в страната.

От „Политико” припомнят думите на Борисов, че ако не е той в страната няма да постъпват средства от еврофондове и че неговата партия ГЕРБ е „построила два пъти повече магистрала Тодор Живков“. Твърдението не е толкова впечатляващо, колкото звучи, тъй като България на Живков беше очевидна липсата на магистрали, напомнят от изданието.

ЕНП стои твърдо зад Борисов

Поне в рамките на собственото си политическо семейство в Брюксел дясноцентристките съюзници на Борисов в Европейската народна партия не показват никакви публични признаци на колебание.

Манфред Вебер, лидерът на групата на ЕНП в Европейския парламент, публикува изявление в петък, в което казва, че напълно подкрепя „борбата срещу корупцията“ на Борисов и неговото правителство.

Докато Борисов иска да насочи дебата към провалите на социалистите – лесни мишени, които са наследници на бившата комунистическа партия, свързана с Москва – това няма да е достатъчно , за да възпрепятства все по-широко надигащия се гняв заради многото скандали в страната, пише „Политико”.

Непосредственият фокус на настоящите протести е върху двама силови играчи-Ахмед Доган, бивш председател на етническата турска партия на страната, и неговият съюзник Делян Пеевски, определен от „Политико” като „медиен барон”.

Изданието припомня, че напрежението ескалира през последните дни заради дебат за това защо двамата мъже имат право на държавна охрана и как изглежда са над Борисов и прокурорите в страната.

„Ясно като кал”

Само по себе си нерешителното поведение на Борисов по случая със служителите на НСО би било притеснително, но това идва точно в момента,  когато премиерът е атакуван и от други страни.

Хазартният бос Васил Божков, който е избягал в Дубай, обвини Борисов, че е давал на държавата милиони евро – нещо, което българското правителство отрича.

Миналия месец Борисов също беше принуден да даде спешна пресконференция за набор от снимки, публикувани онлайн в него, заспал в леглото с пистолет на нощното си шкафче и чекмедже, натъпкано, пълно с банкноти от 500 евро и малки кюлчета, припомня изданието.

Макар да призна, че човекът в леглото е той (което изглежда би поставило основни въпроси на служителите му по сигурността), Борисов обвинява политическите си врагове, че са фалшифицирали снимките, показващи чекмедже, препълнено с пари.

За Борисов става въпрос за заговор за предотвратяване на пътя на България към еврозоната, който ще бъде придружен от по-строг финансов надзор над банковата система.

Заплахата за Борисов е собствената му партия

Протестите от последните дни идват на фона на нарастваща фрустрация от практиките на партия ГЕРБ, пише „Политико”.

Българите се оплакват, че работните места в публичната администрация – било то като чистачи или служители на средно ниво – изискват все повече връзки с ГЕРБ.

„Политико“ припомня скандала от 2017-та година, станал известен като „Суджукгейт“, когато компании се оплакаха, че е трябвало да дават подкупи под формата на колбаси на  член на ГЕРБ.

За Борисов всеобщата заплаха наистина е, че търпението от проблемите в партията му се изчерпва.

Заплахата Цветанов

Изданието припомня и раздялата с Цветан Цветанов, който беше бившият №2 в ГЕРБ и който се готви да сформира собствена политическа група.

Той вече предупреди, че половината от избирателите на партията може да се оттеглят от ГЕРБ на фона на сегашните размирици.

Самата ГЕРБ обвинява Радев, че се държи безотговорно и призовава за спокойствие по улиците.

„Няма да допуснем гражданска война, дори ако имаме шанс да я спечелим“, припомня „Политико” думите на вицепремиера Томислав Дончев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!