Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер, в отговор на журналистически въпрос, призна, че върху България още се осъществява мониторинг за спазване върховенството на закона, въпреки че редица български политици, сред които министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на правосъдието Данаил Кирилов отрекоха.

„Няма да коментираме събитията в България, заяви днес на пресконференция говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос, свързан с обстановката у нас от последните дни. Колкото до отношението на ЕС и на ЕК по въпроса с върховенството на закона в България и други страни, прилагаме механизма за сътрудничество и проверка. Той е в действие и е нашето средство да следим положението с върховенството на закона, включително в България, добави говорителят. Нищо не се е променило по този въпрос. Очите ни със сигурност не са „широко затворени“, посочи той, цитиран от БТА.

Коментарът на Захариева

На 12 юни вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева бе на изслушване в Народното събрание именно заради мониторинговия надзор върху България.

Тогава тя на практика също призна, че контролът още не е отпаднал, но уточни, че оставали само формалните процедури.

„През декември 2019г. председателят на ЕП изпрати писмо до ЕК в подкрепа на прекратяването. Съветът също изрази своето мнение, което се материализира в доклад на финландското председателство. В дискусиите  по него държавите членки приветстват постигнатото от България през отчетния период. Както правилно отбелязахте, механизмът е създаден с решение на Комисията, не на Съвета или на друг орган. Предполагам, че периодът съвпадна с началото на мандата на новата Комисия, след което ситуацията с пандемията забавиха и формалното взимане на решението. Де факто ние нямаме механизъм, нямаме мисии, нямаме доклади, няма устни, писмени или каквито и да било други доклади. Ние не изпращаме информация. Наистина обаче трябва Комисията да приключи процедурата и да вземе формално решение”.

Няколко дни по-рано този спор отново се разгоря и министър Данаил Кирилов каза, че журналистите и обществото не са разбрали доклада на Европейския семестър правилно. Той обаче забрави, че през декември миналата година каза, че ако мониторингът не отпадне, ще си подаде оставката. Към днешна дата е публично известно, че няма официално решение на Еврокомисията.

Очаква се Европейската комисия да започне ново наблюдение, но вече върху всички страни, където България отново ще бъде включена. Новият механизъм ще обхваща четири стълба и ще бъде с превантивен, а не със санкционен характер. Първият годишен доклад по него се очаква да бъде представен през септември или октомври.

Докладът на Европейския семестър

На 20 май заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за икономиката в интерес на хората, Валдис Домбровскис, похвали България като единствената страна, която спазва критерия за бюджетен дефицит в ЕС.

Същевременно той добави, че към нас и още 10 държави членки са отправени препоръки във връзка с прането на пари.

Домбровскис каза това по време на представянето на пролетния пакет на Европейския семестър.

В доклада за България се казва, че продължават да са налице предизвикателствата в борбата с корупцията и все още няма убедителни резултати от наказателни преследвания по такива дела по високите етажи на властта.

В него се уточнява, че все още не са предприети мерки за намаляване на риска по схемата „гражданство срещу инвестиции“ и се добавя, че тя е породила опасения от рискове, свързани и с изпирането на пари.

Домбровскис цитира страната ни като една от тези, към които Комисията отправя препоръка в тази насока, и уточни:

„Проблемите са същите, които бяха идентифицирани през предишните години. Знаете, че имаше серия от скандали с пране на пари в цяла Европа. Виждаме, че напредъка по отправените препоръки е неравен – някои страни имат съществен прогрес, при други той е ограничен“.

Отпаднал ли е мониторингът?

В интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ евродепутатът Радан Кънев коментира, че мониторингът не е паднал официално.

„Фактът, че през един доклад за състоянието на икономиката на България Европейската комисия отправя критики за състоянието на съдебната система е показателен за бързо охлаждащите се отношения между ЕК и българското правителство”, каза Кънев.

И обясни:

„През октомври 2019г. предишният състав на ЕК, в последните си дни в офиса, препоръча мониторингът за България да бъде прекратен. Като уточни, че следва да се съгласува с ЕП и със Съвета на ЕС. Искам да отбележа, че такова съгласуване не е нужно. Комисията е в пълното си право, във всеки един момент, със свой акт да прекрати този мониторинг. ЕК обаче не го прекрати и това беше съвсем съзнателно. Тя спря докладите, от октомври миналата година не сме били свидетели на доклад. Мониторингът остана в едно спящо състояние, в едно латентно състояние”.

Цялото интервю може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!