нефт, петрол
Вижда ли се краят на петролна война?

Страните от Европейския съюз се борят да постигнат съгласие по подробностите на новия пакет от санкции срещу Русия, включително как ще действа забраната за петролната индустрия на Владимир Путин, съобщиха дипломати за POLITICO.

Разговорите между 27-те страни от блока се провалиха без споразумение в неделя и сега се очаква длъжностните лица в Брюксел да изготвят нов компромисен план, преди да свикат нова среща на дипломатите в понеделник или вторник.

Пратеници се срещнаха многократно, за да обсъдят шестия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, без да успеят да подпишат предложенията, обявени публично за първи път от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на 4 май.

Продължаващите трудности отразяват факта, че подготвяните мерки – критично пълна забрана на вноса на руски суров петрол и рафинирани горива – ще бъдат много болезнени за някои държави. Затварянето на пазара на ЕС за руски изкопаеми горива се разглежда като важна стратегия за лишаване на Путин от приходите, които помагат за финансирането на войната му в Украйна.

По данни на Центъра за изследване на енергетиката и чистия въздух към 27 април блокът е внесъл изкопаеми горива от Русия чрез превози и тръбопроводи за около 44 млрд. евро от началото на инвазията.

Унгария и Словакия – и двете силно зависими от руския петрол – оглавиха възраженията срещу проекта на фон дер Лайен миналата седмица и заедно с Чешката република спечелиха отстъпки от Комисията, така че да имат повече време да се съобразят със забраната.

В неделя унгарското правителство на Виктор Орбан отново възпрепятства сключването на сделка, заявиха дипломати. В петък той предупреди, че планът за постепенно спиране на руския петрол ще опустоши икономиката на Унгария, като оприличи въздействието на „ядрена бомба“.

„Няма компромис между държавите членки“, заяви дипломат от ЕС. „Унгария все още се противопоставя на [пакета] и това е проблемът.“

След като не успяха да постигнат споразумение в петък, посланиците на ЕС се събраха отново в неделя за нов кръг от преговори, но разговорите приключиха в ранния следобед. Първоначално дипломатите на ЕС очакваха да постигнат споразумение до петък или най-късно през уикенда.

Европейската комисия предлага постепенното спиране на руския суров петрол в рамките на шест месеца, а на рафинирания петрол – до края на годината. Най-новите планове, разпространени в неделя и видени от POLITICO, предвиждат Унгария и Словакия да получат време до края на 2024 г., а Чехия – до края на юни същата година, преди да започне да действа петролното ембарго.

Един от дипломатите на ЕС обаче заяви, че компромисът не е достатъчен за Унгария, тъй като Будапеща настоява да бъде напълно освободена от забраната за внос на петрол. Преди това Орбан посочи, че страната му се нуждае от минимум пет години, като изтъкна, че Унгария няма излаз на море и поради това е по-зависима от руския петрол, отколкото други държави, които могат да получават суровината през пристанищата си.

„Това е невъзможно“, каза дипломатът. „Те искат нещо като пълен отказ. Но това е лудост.“

България също е недоволна от текста, заяви пред „Политико“ високопоставен дипломат от ЕС, като иска да получи и по-дълъг период на постепенно изключване.

Дипломатите очакват следващата среща на посланиците на ЕС да се състои в понеделник или вторник, като се очаква руският президент да изложи по-нататъшните си намерения в понеделник.

Те също така омаловажиха разногласията, като заявиха, че са останали за договаряне само някои детайли и че постигането на споразумение във вторник би било реалистично. Унгарското посолство не беше намерено за коментар.

Планираното петролно ембарго не е единственият спорен въпрос между страните от ЕС. Други разногласия включват например дали на корабите на ЕС трябва да бъде забранено да превозват руски петрол. Тази част от пакета беше отложена в очакване на някаква форма на координация на ниво Г-7. Целта е да се гарантира, че мерките са ефективно насочени срещу Русия и са непробиваеми, така че страни като Китай или Турция да не се възползват от промяната в правилата на ЕС.

Трудностите вероятно само ще се задълбочават, тъй като ЕС засилва санкциите си срещу нахлуването на Русия в Украйна, особено когато вниманието се насочи към спирането на доставките на руски газ.

„Трябва да бъдем оптимисти“, каза един от дипломатите в неделя. „Надявам се, че може би утре или във вторник пакетът ще бъде приет. Всички имат нужда от свеж въздух през тази слънчева неделя, а след това могат да се върнат утре“.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук