Еманюел Макрон

Одобряването на кандидатурата на Украйна за присъединяване към Европейския съюз ще отнеме „няколко десетилетия“, каза президентът на Франция Еманюел Макрон днес в речта си пред Европейския парламент в Страсбург. Затова той предложи алтернатива – нов вид съюз.

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че кандидатурата на Украйна за присъединяване към Европейския съюз ще отнеме „наистина няколко години, а вероятно и няколко десетилетия“.

Той обаче изрази мнение, че на Украйна трябва да се даде някаква надежда в краткосрочен план, докато тя очаква решение.

Макрон заяви, че с борбата и смелостта си Украйна вече е станала сърдечен член „на нашата Европа, на нашето семейство, на нашия съюз.“

„Дори ако утре ѝ дадем статут на кандидатка, всички знаем много добре, че процесът, който ще ѝ позволи да се присъедини, ще отнеме наистина няколко години, вероятно няколко десетилетия.

Вместо да намали строгите стандарти, за да позволи на страните да се присъединят по-бързо, той предложи да се създаде „паралелна европейска общност“ за страните, които се стремят да се присъединят към блока, или, в очевидна препратка към Великобритания, за страните, които са напуснали съюза.“

Тази „европейска политическа общност“ ще бъде отворена за демократични европейски държави, които се придържат към „основните европейски ценности“ в области като политическо сътрудничество, сигурност, сътрудничество в областта на енергетиката, транспорта, инвестициите в инфраструктура или движението на хора.

Макрон добави, че присъединяването към нея няма да предопределя непременно бъдещо членство в ЕС. Нито пък ще бъде затворна за онези, които са го напуснали.

Коментарите му дойдоха, след като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че висшият орган на ЕС ще публикува първоначалното си становище по кандидатурата на Украйна за членство следващия месец.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук