Полша - ЕС

Докато лидерите на Европейския съюз търсят начини да седнат на масата за преговори с Полша, за да преодолеят колкото се може по-бързо разрива с върховенството на закона в Полша, Варшава може би поставя началото на съвсем нов процес, който да обхване целия ЕС, пише в. Политико в свой анализ.

С поредица от спорни съдебни реформи и съдебно решение, оспорващо правната основа на ЕС, която трябва да е обща за страните-членки, полското правителство може да е задействало процес, който ефективно отделя правната система на страната от останалата част от Съюза. И има опасения, че други ще последват пътя на Варшава.

Това може да означава разпадане на общата правна система на ЕС.

С цел да намерят конкретно решение и да „усмирят“ Полша, европейските лидери възприеха все по-помирителен тон към страната през последните дни – тя представлява огромна икономика с голямо геополитическо значение за много от нейните съюзници. На срещата на върха на Европейския съвет миналата седмица много лидери настояваха за преговори относно налагането на санкции.

Това, обаче, не смекчи риториката на Варшава. Полският премиер Матеуш Моравецки предупреди в интервю за Financial Times, че ако Европейската комисия „започне Третата световна война“, като задържи и не изплати обещаните пари на Варшава, той ще „защити полските права с всякакви оръжия, които са на разположение на Полша“.

Усилията за избягване на споровете с Полша, които демонстрират лидерите на ЕС, повдигнаха въпроси относно ангажимента на Съюза да налага стандартите на върховенството на закона, както и дали компромисът е възможен, когато става въпрос за основните принципи на правната система на ЕС. Полша обеща да направи някои промени в съдебната си система, но така и не се ангажира с конкретни договорености. И все още трябва да се оттегли от последния спор – съдебно решение, което поставя под въпрос върховенството на правото на ЕС.

Според Филипо Донати, президент на Европейската мрежа от съвети на съдебната власт, ситуацията представлява „голяма опасност за Европейския съюз“. „Единният пазар на ЕС, неговата „цяла система“, разчита на предположението, че всяка страна ще прилага правото на ЕС еднакво. Ако това отпадне, ЕС няма не може да функционира. Или Полша приема „принципите на правото на Европейския съюз“, или напуска Съюза“, каза Донати.

„Съюзът няма да се разпадне поради факта, че правните ни системи са различни“, категорично каза Моравецки пред Европейския парламент миналата седмица.

Управляващата партия в Полша – „Право и справедливост“, е изправена пред критики от години заради упоритата си кампания за съдебна реформа.

Много полски съдии протестираха срещу тях с подозрението, че поставят под въпрос тяхната независимост. В своя доклад за върховенството на закона за 2021 г. Европейската комисия изрази загриженост относно начина, по който Полша сега дисциплинира и назначава съдии.

По-рано този месец напрежението се задълбочи, когато полският конституционен трибунал, който се счита за нелегитимен от институциите на ЕС, заяви, че някои части от основополагащите договори на ЕС са несъвместими с конституцията на Полша. Правни експерти и представители на Брюксел казаха, че решението оспорва идеята, че всички страни членки трябва да прилагат законите на ЕС.

Решението на съда доведе до ескалация на дълго тлеещо напрежение между Полша и ЕС. Евродепутатите оказаха натиск върху Европейската комисия да наложи финансови санкции на Варшава. Няколко лидери на ЕС отправиха категорични призиви за действие. От страх Съюзът да не се разцепи в момент на възстановяване след пандемията и с амбициозна програма за климата, европейските лидери отложиха взимането на категорични решения по въпроса.

„Искам да бъда оптимист“, каза френският президент Еманюел Макрон след срещата на върха, призовавайки ЕС да отстоява исканията си чрез „диалог и уважение“.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви, че нейният екип ще се стреми да работи с Полша чрез комбинация от диалог, правни отговори и конкретни действия.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!