Моравецки, Путин
на снимката: Матеуш Моравецки - премиер на Полша

Конституционният съд на Полша реши в сряда, че временните заповеди, издадени от върховния съд на Европейския съюз във връзка със съдебната власт в страната, противоречат на конституцията на Полша, пишат от „Юронюз“.

Юридическите наблюдатели тълкуваха решението на Конституционния съд на Полша като опит на полското дясно правителство да подкопае силата на европейските закони в страната и дори крачка в противоположната посока от тази на 27-членния блок.

Европейската комисия заяви, че е „загрижена“ от последното решение, като настоя, че правото на ЕС има предимство над полското законодателство.

Полша се присъедини към ЕС през 2004 г., като се съгласи да спазва неговите правила и закони. В момента обаче Варшава е в спор с останалите членове на блока за спорните съдебни реформи.

През февруари 2020 г. Полша прие нови мерки, които възпрепятсвахаа съдиите да сезират Съда на ЕС за определени правни въпроси.

Страната създаде и „дисциплинарна камара“, която ще се произнася по отношение на независимостта на полските съдии и би могла да премахне имунитета им в случай на наказателно преследване.

Управляващата консервативна партия „Право и справедливост“ (PiS) казва, че реформите са необходими за борба с корупцията, но критиците от ЕС ги възприемат като заплаха за върховенството на закона.

Премиерът Матеуш Моравецки отнесе случая до Конституционния съд на Полша и казва, че реформите в Полша са вътрешен въпрос.

Очаква се Конституционният съд скоро да се произнесе дали правото на ЕС има предимство пред конституцията на Полша.

Ако съдът се произнесе срещу полското правителство, Съдът на ЕС ще може да принуди страната да спре част от съдебните си реформи. Обратното ще означава, че Полша може да измени конституцията си, да се опита да измени законодателството на ЕС или дори да се оттегли от блока.

Холандският евродепутат Йероен Ленаерс заяви след решението на върховния съд на Полша в сряда, че „отказът да се изпълнят решенията на Европейския съд в Полша е ясна стъпка към излизането на Полша от Европейския съюз“.

„Страхуваме се, че полското правителство е поело пътя на Полекзит“, добави той.

Лорън Печ, професор по европейско право в университета Middlesex, реагира на решението в Twitter, като написа „Да бъде правен Полекзит!.“

Той каза, че комисията на ЕС „най-добре незабавно да поиска налагането на ежедневни финансови санкции“, както и „спирането на финансирането от ЕС въз основа на регламента за условията на върховенството на закона“.

Бившият полски министър-председател и председател на Съвета на ЕС Доналд Туск написа, че „не Полша, а Качински и неговата партия напускат ЕС“.

„Само ние, поляците, можем успешно да се противопоставим. Защото, противно на пропагандата на PiS, никой в ​​Съюза не задържа насила никого“, добави той.

В декларация, публикувана в четвъртък, Европейската комисия заяви, че решението за валидността на временните мерки на Съда на ЕС „потвърждава притесненията ни относно върховенството на закона в Полша“.

„Комисията винаги е била изключително ясна по този въпрос и потвърждава още веднъж: правото на ЕС има предимство пред националното законодателство; всички решения на Европейския съд, включително заповеди за временни мерки, са обвързващи за органите на всички държави-членки и националните съдилища.”, пише още там.

В декларацията се подчертава, че Комисията очаква Полша да гарантира, че всички решения на Европейския съд се изпълняват „изцяло и точно“ и предупреждава, че „няма да се поколебае да използва своите правомощия съгласно Договорите, за да гарантира еднаквото прилагане и целостта на правото на Съюза“.

Но полският министър на правосъдието Збигнев Зобро, който стои зад спорните промени в правосъдната система, се похвали с решението си, като заяви, че защитава конституционния ред на Полша „срещу беззаконната намеса и агресията на законите, идващи от европейските органи“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!