Азербайджан и Армения трябва да изтеглят войските си от спорните територии преди началото на обсъждането на урегулирането на конфликтната ситуация по границата. Това заяви днес председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел по време на съвместна пресконференция с премиера на Армения Никол Пашинян.

„Първоначално трябва да се направи демаркация на границата и смятаме, че ще бъде полезно, ако Армения и Азербайджан изтеглят войските си от спорните територии, за да започнат преговорите“, каза той.

След края на бойните действия през есента на миналата година, когато няколко района в Нагорни Карабах преминаха под контрола на Баку, две от областите в Армения станаха гранични с Азербайджан. Ситуацията там се изостри на 12 май, когато арменското Министерство на отбраната съобщи, че азербайджански въоръжени сили са се опитали да проведат дейности с цел „корекция на границата“. След предприетите от арменските подразделения дейности, азербайджанските военни прекратили работата си, но двете страни периодично се обвиняват една друга за различни инциденти.

Европейският съюз иска да бъде активен партньор на Армения с цел осигуряване на нейното благосъстояние, стабилност и безопасност, каза още Шарл Мишел.

Той потвърди намеренията на ЕС относно плановете за предоставянето на Армения на финансов пакет в размер на 2,6 милиарда евро за решаване на приоритетни за страната задачи.

Страните трябва да работят, за да не останат средствата само на теория или виртуални, а да се използват за конкретни програми, по-специално в областта на инфраструктурата, цифровизацията, транспорта и демографията.

На свой ред Пашинян заяви, че Армения има готовност да продължи активното си сътрудничество с ЕС и с държавите-членки за провеждане на институционална реформа, утвърждаване върховенството на закона и укрепването на демократичните институции.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!