Азерски газ. Сбогом, "Газпром". Снимка: pixabay

Комисията за енергийно и водно регулиране окончателно реши цената на природния газ за ноември да се повиши с 36 процента и да се продава за 82,12 лева за мегаватчас, без такси и налози.

В заявката си до Комисията за енергийно и водно регулиране от „Булгаргаз“ посочват, че са осигурили за вътрешния пазар количество от четири различни източника за доставка.

В ценовия микс за ноември е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставен по интерконектора България – Гърция по дългосрочния договор с Азербайджан, нещо, което покрива над 1/3 от очакваното потребление за месеца.

Освен това след проведени търгове „Булгаргаз“ е сключил за този месец три договора за доставка на втечнен природен газ с търговци от региона.

От енергийния регулатор посочват още, че основните фактори за поскъпването с 36 на сто са значителният ръст на ценообразуващия индекс на Нидерландската борса за месец ноември, увеличените количества за доставка за предстоящия отоплителен сезон и негативното влияние на военните конфликти в Украйна и Близкия изток върху пазарните цени на синьото гориво.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук