на снимката: Матеуш Моравецки - премиер на Полша
на снимката: Матеуш Моравецки - премиер на Полша

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки обвини ЕС, че е опрял пистолет в главата, като е поискал от страната му да отмени съдебните реформи, заплашвайки я със санкции.

Полша е в ожесточена конфронтация с Европейския съюз заради поредица от противоречиви съдебни реформи. Брюксел смята, че реформите препятстват демократичните свободи, докато Полша твърди, че те са необходими, за да се изкорени корупцията сред съдиите.

В интервю за „The Financial Times” Матеуш Моравецки изрази надежда, че страните все пак ще успеят да уредят възникналите различия. „За щастие това е политически процес. И политическите процеси могат да бъдат спрени от политиците. Това би било най-мъдрото решение, което те (Европейската комисия) могат да вземат. Защото тогава нямаше да си говорим, държейки пистолети към слепоочията си“, посочи Моравецки.

„Абсолютно сме убедени, че Полша трябва да остане (в ЕС). Няма риск Полша да напусне ЕС. Ние ревностно ще защитаваме Полша като част от Европейския съюз“, каза той и добави, че 88% от гражданите на републиката подкрепят членството на Варшава в ЕС .

В същото време Моравецки подчерта, че Полша е готова да отвърне на ЕС, ако страната спре да получава плащания от общия бюджет на Европейския съюз.

Европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс говори за възможността за подобен сценарий по-рано. „Ако Европейската комисия започне Трета световна война, тогава ние ще защитим правата си с всички средства, с които разполагаме. Смятаме, че (Брюксел) предприема дискриминационен подход, напомнящ диктат. Но ако ситуацията продължи да се влошава, ще трябва да обмислим внимателно нашата стратегия “, каза ръководителят на правителството.

По-рано този месец Конституционният съд на Полша постанови, че части от законодателството на ЕС са несъвместими с полската конституция. Решението породи опасения, че Полша може да напусне блока.

Спорът се пренесе на срещата на върха на лидерите на Европейския съюз в Брюксел миналата седмица, на която Моравецки заяви, че неговата страна е „готова за диалог“, но няма да „действа под натиска на изнудването“.

Няколко от лидерите на ЕС заявиха по време на срещата, че Брюксел не бива да отпуска на Варшава 36 млрд. евро за възстановяване от пандемията, докато въпросът не бъде решен.

Спорът се съсредоточи върху новата дисциплинарна камара на съдиите, която Съдът на Европейския съюз определи като незаконна. Полша обеща да я закрие, но все още не го е направила.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук