Доналд Тръмп
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Докато президентът Доналд Тръмп осмисляше пристигащите данни от междинните избори във вторник вечер, двама от неговите ключови съюзници бяха до него – един от мениджърите на неговата кампания от 2016 година Кори Левандовски и човекът, който ще ръководи кампанията по преизбирането му през 2020 година – Брад Парскейл.

Двамата посетиха и това, което от Белия дом обявиха като „парти-бдение за междинните избори“, но присъствието им показва, че това събитие може по-точно да се нарече неофициален старт на предизборната кампания на президента за 2020 година, пишат в анализ за „Политико“ Илиейна Джонсън, Аликс Айзенстадт и Аликс Томпсън /тук със съкращения/. На партито Тръмп бе обграден не само от помощниците си, но и от някои дарители.

Още от сряда Тръмп, който вече от няколко седмици подгрява поддръжниците си, ще обърне пълното си внимание към кампанията си по преизбиране, която, според негови помощници и сподвижници, се очертава да бъде „всепоглъщаща“ през следващите 2 години.

С разделено управление на страната, което прави следващи законодателни постижения почти невъзможни, предвижданията са, че президентът ще инструментализира цялата мощ на Белия дом в услуга на собственото си оцеляване. Въпреки че резултатите от междинните избори бяха „контузващи“, в цялостен план те са далеч от смъртна присъда за евентуалното преизбирани на Тръмп. Експрезидентите Бил Клинтън и Барак Обама успяха да се съвземат след още по-лоши резултати на междинните избори по време на първия им мандат и да бъдат комфортно преизбрани. Кампанията на президента, водена от Парскейл, има потенциала да разполага с 400 милиона долара инвестиция почти 2 години преди датата на вота.

Въпреки че резултатите бяха по-добри за Белия дом от опасенията и републиканците надхвърлиха очакванията в надпреварата за Сената, като спечелиха 7 места, мениджърите на кампанията на Тръмп довериха, че пред тях стои задачата да стабилизират позициите на президента след гласоподавателите от предградията и след жените. Републиканците изгубиха 27 места в камарата на представителите, което се дължи най-вече на лошото им представяне пред образованите жители на крайградските райони, към които президентът трябва да намери път.

В процеса на кампанията Тръмп си спечели врагове като каравана с мигранти „пълна с престъпници и непознати от Близкия Изток“ или сред демократите, които „тичат наоколо като Антифа /ляво движение – бел. ред./, а после – обратно в къщи, в мазето на мама“. Сега обаче ще се изправи срещу истински опоненти. Един от тях е Нанси Пелоси, вероятният нов председател на Камарата на представителите, която след изборните резултати обеща триумфално „да пресуши блатото“ на Тръмп във Вашингтон.

Може би най-сериозната опасност по отношение на преизбирането на Тръмп е специалният следовател Робърт Мълър, чието разследване на руската намеса в изборите от 2016 година може да доведе до драматичен обвинителен акт и потенциално разрушителен финален доклад. Тръмп и сподвижниците му се радваха на относително тиха фаза на разследването преди междинните избори. Сюжетът обаче може да бъде отново „озвучен“ във всеки момент отсега нататък. Мълър може да предаде своя доклад в Департамента по правосъдието във всеки един момент през следващите месеци и да усили обвиненията, свързани с Русия, така че да ги вкара пак във водещите заглавия на медиите.

Тръмп обърна внимание на тези опасности още преди да излязат резултатите от гласуването във вторник. Отнасяйки се към възможното председателство на Нанси Пелоси, той заяви пред свои гласоподаватели:

„Ако не искате през следващите две години да казвате „дами и господа, председателят на Камарата нанси Пелоси“, излезте утре /да гласувате/.“

Конторлираната от демократите Камара кара да избледнеят перспективите от съществен пробив с някоя законодателна инициатива през следващите 2 години и увеличава шансовете Белият дом да се занимава повече с политиканстване, отколкото с провеждането на реални политики.

Патовата ситуация в Конгреса ще накара Тръмп да се обърне по-скоро към външната политика с надеждата да набере там „червени“ точки, например чрез прогрес в денуклеаризацията на Северна Корея или чрез потенциална търговска сделка с Китай.

Според помощниците му едно е ясно: прицелвайки се в изборите през 2020 година, Тръмп ще действа при наличието на по-малко задръжки от когато и да било. В момента няма достатъчно авторитетна фигура сред съветниците му, която да му напомня за конституционните параметри на поста му. Парскейл, който ще води кампанията, е относителен политически новак и никога не е имал друг политически клиент, освен Тръмп.

Това може да остави президента, който не желае приеме възможността за поражение, изолиран от предупредителните сигнали относно неговите перспективи за преизбиране. Докато демократите се радваха на превземането на Камарата на представителите, Тръмп никак не звучеше като победен:

„Страхотен успех тази вечер – каза тай – благодаря на всички вас!“

 

Заб: Заглавието е на „Дебати.бг“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!