говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт

Русия не е изпълнила условията, поставени от САЩ след отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал в Обединеното кралство, и може да й бъдат наложени нови американски санкции, съобщи говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

Държавният департамент е уведомил Конгреса, че не може да потвърди, че Руската федерация е изпълнила условията, предвидени в американски закон от 1991 г. за химическите оръжия, съобщи „Франс прес“. В началото на август правителството на Доналд Тръмп стигна до заключението, че руските власти стоят зад нападението с веществото Новичок, извършено през пролетта в Англия.

В следствие от това то наложи първа серия икономически санкции срещу Москва, по-конкретно върху износа на някои технологични продукти и върху продажбите на оръжия на Русия.

Въз основа на закона от 1991, Вашингтон даде на Русия 90 дни да заяви, че не използва повече химически или биологически оръжия, да се ангажира да не го прави в бъдеще и да позволи да бъдат направени проверки, за да докаже, че е унищожила всичките си запаси.

„Държавният департамент започна консултации с Конгреса за следващите стъпки“, обясни Науърт. „Възнамеряваме да изпълним условията на закона, който изисква налагане на допълнителни санкции“, добави тя.

Обявяването на първата серия от санкции през лятото, макар и ограничена, беше достатъчна да доведе до спад в руските финансови пазари и на курса на рублата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук