на снимката: Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и президентът на САЩ Доналд Тръмп

Президентът Доналд Тръмп в четвъртък предложи да се разшири кръгът на членуващите в НАТО, за да включи страни от Близкия Изток, в светлината на неотдавнашното напрежение в региона между САЩ и Иран. Предложението на президента дойде един ден, след като той отправи неясен призив за повече участие на НАТО в Близкия изток.

В несвързано със случая събитие в Белия дом в четвъртък, Тръмп обсъди телефонния си разговор от предния ден с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който Тръмп определи като „развълнуван“ от перспективата за разширяване на Близкия изток.

„Смятам, че НАТО трябва да се разшири и да включим Близкия изток. Абсолютно“, каза президентът пред репортери, като се аргументира, че Северноатлантическият военен съюз трябва да поеме ролята на САЩ в региона,“защото това е международен проблем“.

„И можем да се изтеглим или до голяма степен да се изтеглим и да използваме НАТО – продължи той, представяйки такъв ход като отплата за водещата роля на Вашингтон в премахването на физическия халифат на Ислямска държава. „Това е международен проблем. Хванахме ISIS. Направихме на Европа голяма услуга.“

През уикенда НАТО обяви временно спиране на своята мисия за обучение на кадри срещу „Ислямска държава“ в Ирак след атаката на американски дрон, която ликвидира главния военен командир на Иран Касем Солеймани.

Ударът, за който САЩ заявиха, че е отбранителна мярка и има за цел да прекъсне неназованата „непосредствена заплаха“ от Иран, накара Техеран да отмъсти във вторник вечерта с атака срещу базите в Ирак, в които се намират американски войски. Тогава Тръмп се опита да отнеме напрежение в сряда в национално телевизионно обръщение, където разкри планове да поиска от НАТО „да стане много по-ангажиран в процеса в Близкия изток“.

По-късно през деня той говори със Столтенберг и „подчерта стойността на НАТО да увеличи ролята си за предотвратяване на конфликти и запазване на мира в Близкия изток“, според Белия дом.

Според прочита на НАТО на разговора, Столтенберг и Тръмп „се съгласиха, че НАТО може да допринесе повече за регионалната стабилност и борбата с международния тероризъм. Те също се съгласиха да останат в тесен контакт по въпроса.“

Президентът не поясни кои държави от Близкия изток би искал да покани в НАТО – алиансът за взаимна отбрана, създаден по време на Студената война, главно като пречка за руската агресия. Членовете в НАТО, които са нараснали от първоначалните 12 до днешните общо 29, са изцяло северноамерикански и европейски държави плюс Турция, която частично се намира в Азия.

В четвъртък в Белия дом Тръмп разкри колко много е мислил върху новия вариант на пакта, като дори представи идеалното име за новата инициатива.

„НАТО, нали, и тогава имате Б-И, Близкия Изток“, каза той развълнувано пред журналисти, пишейки във въздуха с пръсти. „Наричате го НАТО-БИ /NATO-ME, англ. – бел. ред/. Какво красиво име. Добър съм в имената. „

Президентът, който често хвали с умението си за брандиране, предположи, че това ще се приеме добре като съкращението за предоговорената търговска сделка с Мексико и Канада, споразумението между САЩ и Мексико-Канада.

„USMCA /U.S.-Mexico-Canada Agreement/, като песента „YMCA „, възкликна Тръмп. – Никой не можеше да го запомни, USMCA. Казах, помислете за песента: „YMCA.“ Сега всички го употребяват. „

Връщайки се към същинския въпрос, той обясни че името може да работи прекрасно, ако се долави БИ /Близък Изток, НАТО-БИ/ в края, защото „Близкият Изток е голям проблем и източник на много проблеми“.

 

Заб: Заглавието е на „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!