Война в Украйна оръжия
Снимка: БТА

Украйна има амбициозна цел за тази година – да издържи, пише в статия на изданието „Политико“.

През тази година страната навлиза в третата година от пълномащабната война, която поведе Русия срещу нея.

През настоящата година се навършват и 10 години, откакто Москва незаконно анексира Крим и постави началото на конфликта в Източна Украйна, припомня изданието.

След първоначалното отчаяние от руското нашествие преди две години, последвано от големи надежди за бърз обрат, фактите на фронтовата линия сега навеждат на мисълта за година на стагнация, казват авторите на публикацията Джошуа Посанър, Вероника Мелкозьорова, Стюърт Лау, Пол Маклийри и Хенри Донован.

Украинските войници са изтощени и не им достигат артилерийски снаряди и ракети за противовъздушна отбрана (ПВО). Те все още не са получили оръжейни системи, като изтребителите Ф-16 или произвежданите в САЩ армейски тактически ракетни системи „АТАКСМ МГМ-140“.

Тази година ще бъде „година на възстановяване и подготовка и за двете страни на конфликта, подобна на 1916 и на 1941-1942 година“, заяви пенсиониралият се миналата година генерал-лейтенант Марк Тис, бивш заместник-командир на въоръжените сили на Белгия.

За да оцени възможностите за следващата година, „Политико“ помоли анализатори, действащи офицери и военни експерти да представят гледната си точка за войната.

Калени професионалисти от Колумбия се вливат в редиците на украинската армия

Никой не дава точен график за 2024 г., но всички са съгласни, че три основи неща ще определят траекторията на конфликта през идните месеци.

На първо място тази пролет ще има овладяване на очакванията, защото Украйна няма да има достатъчно оборудване и жива сила, за да започне значително контранастъпление.

На второ място Русия с помощта на съюзниците си е придобила артилерийско преимущество и комбинирайки го с непрестанни наземни атаки, разгромява украинските позиции, пише БТА.

На трето място без западна ПВО и далекобойни ракети и артилерийски снаряди Киев ще се затрудни с осигуряването на надеждна, устойчива защита.

„Тази година ще е сложна и никой не може да предскаже накъде ще поеме Русия или дали тя ще напредне тази година“, заяви украинският военен анализатор Тарас Чмут, който е и сержант от запаса на морските пехотинци на военноморските сили на Украйна.

Ясно е обаче, пише в статията на „Политико“, че Украйна отстъпва.

След много седмици кървави боеве този месец Русия най-накрая превзе града-бастион Авдеевка. Без да спира дори за кратка почивка, нейната армия продължи да предприема атаки по други ключови украински твърдини и логистични центрове:

Ако Европа иска да се защити, трябва да превърне армията в атрактивна за гражданите служба

Роботине, в Запорожка област, Купянск край Харков и Часов Яр в Донецка област.

„Ключов фактор е възможността на Украйна да установи добри отбранителни позиции“, заяви пред „Политико“ анонимен германски офицер, който следи конфликта.

Русия има способност да продължи, защото не се интересува особено от живота на войниците си. Украинските военни изчисляват, че превземането на Авдеевка е струвало на Русия 47 000 войници, докато Андрей Морозов, подкрепящ войната руски блогър, който се самоуби, написа, че руската армия е изгубила 16 000 военни. Президентът Володимир Зеленски казва, че Русия е загубила седем души за всеки убит украинец.

Освен това Русия е успяла да постигне артилерийско надмощие. Изчислява се, че годишната ѝ продукция на снаряди е между 1 и 4,5 милиона броя. „Този обем значително надминава количеството артилерийски снаряди, които са на разположение за Украйна“, се отбелязва в проучване на министерството на отбраната на Естония.

Западните страни се опитват да засилят собствената си продукция, като САЩ планират да достигнат производство на 1 милион снаряда годишно до края на 2025 г. в сравнение с предвоенните 190 000.

Русия също така е подпомогната с дронове от Иран и с около милион снаряда от Северна Корея, като според главния прокурор на Украйна Андрий Костин от началото на годината е изстреляла най-малко 24 севернокорейски балистични ракети по време на атаките си срещу Украйна.

Украйна страда от недостиг на снаряди и това принуждава бойците на фронта да пестят боеприпаси. Киев се опитва да засили вътрешната си продукция, но напредъкът е бавен. Обещанието на Европейския съюз да изпрати милион снаряда до март не е изпълнено – към настоящия момент са доставени едва 300 000.

Йордан Божилов за ДЕБАТИ.БГ: Има риск от директна конфронтация на Русия с държава от НАТО или ЕС

САЩ може и да са изпратили около два милиона 155-мм снаряда от началото на войната, но потокът от доставки е пресъхнал заради безизходицата във Вашингтон около военната помощ за Украйна.

По време на телефонен разговор, провел се на 20 февруари между министъра на отбраната на Украйна Рустем Умеров, главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Олександър Сирски и министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, са били представени приоритетните желания на Украйна за ново оръжие и оборудване за следващите месеци.

Исканията на Украйна, според запознат с разговора анонимен източник на „Политико“, отразяват някои важни промени относно това как украинците планират да воюват тази година и посочват как войната се е изменила в сравнение с първите си дни.

Както обикновено, начело в списъка са системите за ПВО, но вместо изтребители и танкове Киев иска повече дронове за наблюдение и за нанасяне на удари с голям обсег, следвани от средства за радиоелектронна война за заглушаване на руските дронове и балистични ракети, насочени към украинските фронтова линия и гражданска инфраструктура.

Според старшия анализатор на британския мозъчен тръст „Кралски обединен институт за изследвания в областта на сигурността и отбраната“ Джъстин Бронк от успеха на Запада да снабди Украйна с необходимото през следващите месеци зависи, дали тя ще издържи тази година.

„Поддържането на доставки на ракети земя-въздух за доставените на Украйна от Запада ракетни системи за ПВО и за тези, които са й останали от съветско време системи, ще е ключова задача за западните партньори през 2024 г.“, заяви Бронк, цитиран от „Политико“.

Американското разузнаване твърди, че 315 000 руски войници са загинали и ранени от началото на войната, но Кремъл продължава да изпраща на фронта допълнителни хора. Руският президент Владимир Путин заяви миналата година, че Русия разполага с 617 000 военни в Украйна, като още са на път. Руското население е тройно по-голямо от това на Украйна, което засега позволява на Путин да избягва по-широка мобилизация и вместо това разчита на войници по договор и да опразва затворите в страната за пушечно месо, посочва изданието.

„Потокът на онези, които са готови да защитават интересите на родината с оръжие на ръка, не пресъхва“, заяви Путин по време на годишната си пресконференция на 14 декември.

Украинската армия наброява 800 000 души с резерв от около милион. Опитите да се увеличи числеността ѝ чрез снижаване на възрастта за мобилизация от 27 на 25 години, които ще добавят допълнителни 400 000 души в армията, се сблъскват с жестока съпротива.

„Тази година е година на стратегическо укрепване на силите и на отбрана и за Украйна, както и за евроатлантическата общност това е време да изградим необходимата военна и индустриална основа“, заяви министърът на отбраната на Естония Хано Певкур. Според него до 2025 година Украйна вече може би ще има достатъчно възможности да победи Русия.

Друг проблем в Украйна е запазване на вярата, че тя ще победи Русия.

Повечето европейци подкрепят Киев, но преобладаващото мнозинство смята, че тя ще загуби войната. В самата страна 85 на 100 от населението все още смята, че Украйна ще спечели, но според последните социологически проучвания малцина могат да обяснят как ще изглежда победата и кога ще настъпи. Песимизмът се засилва от това, че доставките на помощ са се забавили през последните месеци, посочва „Политико“.

Според украинския анализатор Тарас Чмут много зависи от това дали републиканците в Конгреса на САЩ ще прекратят съпротивата си срещу помощта за Киев.

Настроенията в Украйна са мрачни, пише още в материала на „Политико“, което според изданието се е видяло по време на скорошната Мюнхенска конференция за сигурност, където миналогодишният оптимизъм относно успешната контраофанзива е заменен с горчив песимизъм.

България – една прогноза за близкото бъдеще в новия геополитически контекст

За ген. Бен Ходжис, бившия командващ на силите на САЩ в Европа, фактът, че Украйна продължава да поддържа жизнеспособна отбрана и че остава непреклонна, е повод за оптимизъм.

От една страна изтребителите Ф-16 ще започнат да пристигат през следващите месеци, помагайки на Украйна да се бори за контрол над небето. Има също индикации, че САЩ може да изпратят повече балистични ракети АТАКМС, докато Германия е под натиск да достави своите мощни крилати ракети. Такива оръжия биха позволили на Украйна да порази руските логистични и въздушни бази доста зад фронтовите линии, подкопавайки способността ѝ да продължи да атакува.

„Тази война продължава от 10 години, Русия имаше всички предимства, а след 10 години тя окупира едва 18% от Украйна“, казва ген. Ходжис. „Тя е загубила половин милион войници, положението на Черноморския ѝ флот се влошава с всеки изминал ден и военновъздушните сили не могат да получат превъзходство във въздуха“, допълва военният. Това, което е необходимо, според него, е ясен ангажимент от западните лидери – не просто да застават зад Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, но и да я подкрепят с оръжията, от които се нуждае, за да спечели войната.

„Мисля, че Русия всъщност е в по-лоша форма, отколкото си мислим“, заключва Ходжис, цитиран от „Политико“.

Още анализи и коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук