Грозният компромат срещу кандидата на „Демократична България” за кмет на София арх. Борислав Игнатов по-скоро му помогна да стане по-разпознаваем. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ политологът Димитър Ганев.

„Големият проблем на г-н Игнатов беше неговата неразпознаваемост. Всъщност, този компромат, не знам доколко е отблъснал хора от кандидатурата му, но със сигурност го направи много по-разпознаваем. Разпознаваемостта е основна част от кампанията на един кандидат. В този смисъл, по-скоро си мисля, че първо му направиха услуга, като го направиха по-разпознаваем и второ – след един такъв изключително грозен акт, това по-скоро би могло да доведе до втвърдяване на неговите симпатизанти и да му покачи по някакъв начин резултатът, или поне да консолидира либералната общност зад неговата кандидатура”, коментира Ганев.

На въпрос защо на тези избори в София не се е появил кандидат, който да консолидира гласовете на хората, които не харесват статуквото, политологът отговори:

„Не мисля, че става въпрос за страх от компромати. Протестният вот в лявото пространство и кандидатът, в лицето на Мая Манолова, който би трябвало да символизира някаква алтернатива на сегашното управление, до голяма степен успя да го консолидира. В лявото пространство не можем да кажем, че има няколко такива субекта. За сметка на това, в т.нар. либерално пространство или градска десница, което се води нещо като дясна опозиция на управлението в София в момента, не успя да се консолидира около един кандидат. Очевидно няма да припознае Манолова на първия тур. Там вотът е по-скоро раздробен. Да, разбира се, най-голяма част от него получава арх. Борислав Игнатов, но в същото това поле, той има конкуренти в лицето на Борис Бонев от „Спаси София” и Десислава Иванчева.”

Цялото интервю с политолога Димитър Ганев може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!