Копие от 17-ти век на емблематичната картина на Леонардо да Винчи – „Мона Лиза“, бе продадено във вторник в аукционната къща на „Сотбис“ в Париж за 552 000 евро, въпреки че първоначалната оценка е била за стойност от 70 000 до 90 000 евро.

Оригиналната Мона Лиза, най-известното произведение на Да Винчи, рисувано около 1503 г., е изложено в Лувъра.

Копието от неизвестен художник вероятно е нарисувано 100 години след създаването на оригинала от Леонардо в началото на 16 век, каза директорът на един от отделите в Сотбис – Баукьо Коен.

Предишният собственик Уим Делвей купува картината през 2010г. само за 35 000 евро.

„Никога не можеш да се приближиш до оригинала, освен ако не си с големи привилегии, така че това е може би един начин да разгледаш картината без огромните тълпи и без хора, които си правят селфи с нея.“, заяви Коен .

За разлика от известното произведение на Леонардо, копието е малко по-голямо, с височина 81 сантиметра , а не 77 сантиметра .

Тази Мона Лиза, която е рисувана върху платно, за разлика от оригинала, е едно от около 150-те копия, направени между 16 и 19 век.

Тъй като копията са направени преди появата на фотографията, всеки художник е рисувал или пред оригинала, или пред друго копие. Известни творци като Тициан и Рембранд също са правели копия на картини, за да упражняват различни техники.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук