На снимката: възпроизведени изобретения на Леонардо

Събития и изложби се провеждат из цяла Италия, за да се отбележи подобаващо 500-годишнината от кончината на един от най-великите художници на всички времена – Леонардо да Винчи. Освен художник, той е бил и инженер, и математик, а на първо място – любопитен дух.

Леонардо е роден през 1452 година близо до град Винчи. Въпреки че е прекарал по-голямата част от живота си в Италия, той умира във Франция, която сега приютява много от творбите му, включително най-известния му шедьовър „Мона Лиза“.

Из цяла Италия се провеждат мероприятия, честващи работата на твореца, включително в музея „Преживяване с Леонардо да Винчи“ в Рим. Един от специалитетите на музея са сертифицираните копия на шедьоври на художника. Те са пресъздадени със същите техники за рисуване, които е използвал и Леонардо, и с употребата на същите материали, които са били достъпни по негово време.

Музеят предлага и интерактивни модели, базирани на Леонардови изобретения, като прозорец към неговия ум. Там има летателен апарат, въздушно витло, прилична на хеликоптер машина, велосипед и многоцевно оръдие.

„Имал е мечти. Видял е птиците да летят и е създал летящи машини. Мечтаел е да  ходи по вода, така че е създал много машини за това, а също и такива за пътуване дълбоко под вода, също и за движение без мускули – с различни видове енергия, както и различни апарати и части за машини, които използваме във всекидневието и не подозираме, че Леонардо ги е изобретил преди 500 години“ – каза директорът Леонардо ла Роса.

Музеят също комбинира музика с изкуство, за да даде на посетителите специални преживявания. Живите изпълнения на музикантите връщат гостите обратно към Ренесанса.

Събитията за отбелязването на 500-годишнината на италианския майстор ще продължат в Италия през цялата година с кулминация 2 май – деня, в който Ленардо е починал.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!