Половината от британците смятат, че принц Чарлз трябва да се откаже от престола в полза на по-големия си син принц Уилям.

Проучване на BMG показва, че 46% от британците искат първият наследник на трона да абдикира, така че Херцогът на Кеймбридж да бъде новият крал.

Само 20% от анкетираните смятат, че съпругата на принц Чарлз – Камила, трябва да получи титлата „кралица“, ако принцът стане следващият британски монарх. Той е най-дългогодишният престолонаследник в британската история, след смъртта на дядо си крал Джордж VI преди 67 години, през 1952-ра.

Засега обаче е малко вероятно Чарлз да абдикира в полза на сина си, пише британският вестник Индипендънт.

В навечерието на 70-тия си рожден ден през ноември принц Чарлз каза в интервю за Би Би Си, че когато застане начело на Обединеното кралство, няма да се меси в политиката и ще му се наложи да спазва някои ограничения, които не са важали за него като престолонаследник.

Повечето от 1500-те анкетирани смятат, че Чарлз трябва да абдикира в полза на своя син Уилиам. Едва 13% от запитаните заявяват, че са твърдо против това да се случи, 27 на сто са твърдо „за“, а 19% от хората биха подкрепили подобно действие. Най-силно подкрепят идеята Уилиям да застане на престола младите хора на възраст между 18 и 24 години.

В миналото принц Чарлз е търпял критики заради изказванията си по въпроси като климатичните промени и архитектурата. Точно по обратния начин винаги се е държала кралица Елизабет, която е преминавала през какво ли не само и само да запази политическите си възгледи в тайна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!