Полските власти планират да подпишат в края на януари споразумение за придобиване на 32 изтребители-бомбардировачи F-35 от САЩ, съобщи министърът на националната отбрана на Полша Мариуш Блащак, цитиран от ТАСС.

„По същество преговорите са приключени. Остават само незначителни процедурни въпроси. Убеден съм, че през януари този месец ще подпишем споразумение със САЩ за закупуване на 32 самолета F-35, най-модерните самолети в света“, каза той.

Министърът уточни, че това ще се случи в „края на януари“.

През септември Конгресът на САЩ се съгласи да продаде на Полша 32 изтребителя F-35. Цената на договора се изчислява на 6,5 млрд. долара. Във Варшава обаче заявиха, че това е стартова цена и полската страна възнамерява да постигне по-ниска в хода на преговорите.

В момента полските ВВС са въоръжени с 27 МиГ-29, както и с 48 Ф-16 и 18 Су-22.

Преди седмица САЩ одобриха и продажбата на 12 изтребителя F-35 на Сингапур. Цената на сделката е около 2,7 милиарда долара.

Миналата година градът-държава заяви, че планира да закупи четири от самолетите, с опция за закупуване на още осем, като избра модела на „Локхийд Мартин“ пред съперниците от Европа и Китай. Въпреки малката си територия, Сингапур разполага с едни от най-добре оборудваните въоръжени сили в региона и харчи голяма част от националния си бюджет за отбрана.

Държавният департамент одобри продажбата на самолетите, заяви Американската агенция за сътрудничество в областта на отбраната, като добави, че Конгресът е бил уведомен и сега също трябва да даде зелена светлина.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!